Vijesti Federacija/BiH

Komšić bi da zavrne šiju konstitutivnosti naroda u BiH preko EU

HRVAT U PREDSJEDNIŠTVU BiH KOJEG HRVATI NE PRIZNAJU UVJEREN DA SU HDZ I DODIK U PANICI

DOSLJEDNO S sprovođenje Mišljenja Evropske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, reagujući na Dodikovu izjavu da „Komšić otvoreno podriva sistem na kojem počiva BiH“.

„Ne krijem se ja iza Mišljenja Evropske komisije, nego pozivam na dosljedno sprovođenja preporuka i mjera iz Mišljenja. To što bi dosljedno sprovođenje toga dovelo do primjene evropskih standarda i jeste problem za Dodika koji sada pokušava biti advokatom jedne do nogu potučene politike i to upravo pred institucijama EU. Također nije tačno da se ja zalažem za ukidanje konstitutivnosti, nego za odbacivanje. To nisu isti pojmovi.

Ukidanje je – nastavio je Komšić – nasilan čin, a odbacivanje jedan proces koji se naslanja na presude Evropskog suda za ljudska prava, koji nije pozvao na nasilje nego na usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Zna to i Dodik, znaju to i u HDZ-u ali im je teško prihvatiti. Zato ih je uhvatila ova panika“.

„Uostalom, da je BiH uređena po evropskim standardima, na koje upućuje Mišljenje EK Dodik, ne bi mogao blokirati formiranje vlasti, nepoštivanjem zakona, odnosno odbijanjem ANP-a“, zaključio je Komšić u svom odgovoru.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar