Федерација/БиХ

Комшић: Неки у Загребу бар дио БиХ третирају као једну врсту своје колоније

СТАО НА СТРАНУ ПЕДИЈА ЕШДАУНА, КРИСТИЈАНА ШВАРЦА-ШИЛИНГА И КАРЛА БИЛТА
  • „Узрок се може тражити у жељи одређених кругова у Загребу да остваре кључни и дугорочни економско-политички утицај на сва дешавања у БиХ који унапријед рачунају да је други дио БиХ већ под таквим утицајем друге државе. Ако вас ово којим случајем подсјећа на жал за Цветковић-Мачек планом, могуће је да сте и у праву“

ХРВАТСКИ члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, који је изабран гласовима Бошњака, изјавио је да БиХ очигледно има „мало већи проблем са дијелом власти у Републици Хрватској него што се мислило“ и оптужио одређене кругове у Загребу да желе да бар дио БиХ третирају као једну врсту своје колоније.

У саопштењу, објављеном поводом писма које су тројица бивших високих представника у БиХ – Педи Ешдаун, Кристијан Шварц – Шилинг и Карл Билт – упутили шефици европске дипломатије Федерики Могерини, хрватско Министарство спољних послова навело је да Хрвати немају свог легитимног представника у Предсједништву БиХ.

Хрватско министарство додало је да се, за разлику од тројице бивших Високих представника у БиХ, Хрватска не мијеша у унутрашња питања БиХ, већ испуњава међународне обавезе, у потпуности поштујући суверенитет и територијални интегритет БиХ и њен уставни и правни поредак.

„Мој избор је само повод, а не узрок. Узрок се може тражити у жељи одређених кругова у Загребу да остваре кључни и дугорочни економско-политички утицај на сва дешавања у БиХ, те да бар дио БиХ третирају као једну врсту своје колоније, унапријед рачунајући да је други дио БиХ већ под таквим утицајем друге државе. Ако Вас ово којим случајем подсјећа на жал за Цветковић-Мачек планом, могуће је да сте и у праву“, рекао је Комшић у изјави за radiosarajevo.ba.

Упитан за разлоге жестоке реакције Загреба на иступ тројице бивших високих представника и ветерана међународне политике, те да ли је међународна заједница, заправо, демаскирала намјере Хрватске, Комшић каже да је међународна заједница то препознала, „али је политика неких кругова у Хрватској тако агресивна да се не обазире ни на примједбе које долазе из те исте међународне заједнице“.

„Напротив, та агресивност и бахатост иде до те мјере да појединце који указују на сву штетност такве политике дијела власти у Хрватској, почињу најпримитивније вријеђати“, рекао је он.

Комшић каже да то није само проблем БиХ.

„За сада, само БиХ има проблем са таквом политиком, али ускоро ће га имати и међународна заједница, поготово Европска унија и Сједињене Америчке Државе, и то из једноставног разлога – ремете планове међународне заједнице за цијелу регију“, закључио је Комшић у изјави за radiosarajevo.ba.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар