Federacija/BiH

Komšić u londonskom Koledžu bezbjednosnih studija: BiH na putu ka NATO neće niko omesti

NAGLASIO DA NASTUPA KAO PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH I BIVŠI VOJNIK ARMIJE BiH
  • Rekao da da prijateljstvo Velike Britanije i BiH ne datira od jučer, da je izgrađeno „davno kroz zajedničku borbu i zalaganje za ono što su istinske civilizacijske i demokratske vrijednosti, kroz borbu civilizacije i anticivilizacije, kroz slavnu borbu i žrtve koje su naši građani podnijeli u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu
  • Naglasio da BiH želi da bude dio „zajednice i bezbjednosnih sistema koji žele mir u svijetu“ i da je zato potrebno u narednom periodu dodatno ojačati bilateralne veze između naših država

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je, u okviru posjete Velikoj Britaniji, pred Kraljevskim Koledžom bezbjednosnih studija, gdje je rekao da se obraća kao „Predsjedavajući Predsjedništva i kao bivši vojnik Armije RBiH“, prenose sarajevski mediji.

On je dodao da mu je čast govoriti upravo na tom mjestu pred, kako kaže, ljudima koji služe prijateljskoj zemlji Bosne i Hercegovine i članici NATO saveza, kojem i BiH „uprkos brojnim otporima teži“, prenosi Oslobodjenje.ba.

„Među prisutnima ima i vas koji dolazite iz drugih zemalja kako bi na ovoj elitnoj instituciji produbili svoja znanja. Vjerujem da su i vaši ciljevi jednaki našima, a to su kolektivna sigurnost, vladavina prava, demokracija, sloboda“, kazao je Komšić.

Komšić kaže da prijateljstvo Velike Britanije i BiH ne datira od jučer, da je izgrađeno „davno kroz zajedničku borbu i zalaganje za ono što su istinske civilizacijske i demokratske vrijednosti, kroz borbu civilizacije i anticivilizacije, kroz slavnu borbu i žrtve koje su naši građani podnijeli u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu“.

„Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju olako svoje prijatelje, tim više što je, iako nikome zla nismo nanijeli, kroz svoju historiju, imala i mnoge neprijatelje. Svi mi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znamo koliko je u trenucima borbe za državnost i borbe protiv globalnog fašizma značila prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva. Brigadni general Ficroj Meklin nije u malom bosanskohercegovačkom gradiću Drvaru tek tako pao s neba u septembru 1943, nego se na Čerčilov zahtjev spustio padobranom u Titov stožer kraj Drvara, kako bi u ime vaše države pomogao herojsku borbu naših partizana koji su se borili za našu državu a protiv tadašnjeg našeg zajedničkog neprijatelja. Zajedno su planirali koordinirane akcije partizanske vojske i savezničke avijacije kako bi se neprijatelju onemogućilo regrupisanje u centralnoj i zapadnoj Evropi što bi dodatno produžilo rat“, naveo je Komšić, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

On je dodao da BiH želi da bude dio „zajednice i bezbjednosnih sistema koji žele mir u svijetu“, te da je na njenom putu ka NATO neće niko omesti.

„Zato je potrebno u narednom periodu dodatno ojačati bilateralne veze između naših država. Temelj za to, kao što rekoh, davno je postavljen. U izmjenjenim geopolitičkim prilikama u svijetu saradnja između naših zemalja, i politička i ekonomska i vojna, istovremeno je i bitna, i neophodna i obostrano korisna. Sa svoje strane, učiniti ću sve da se ta saradnja učvrsti i dodatno proširi na svakom od pomenutih nivoa.

U tome kontekstu, koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo angažmanom ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini njegove ekselencije Metjua Filda, koji je doista istinski prijatelj države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Na kraju, vama dragi polaznici, želim reći i sljedeće: U historiji ostaju zapisana samo imena heroja, bili oni vojnici, oficiri, diplomate ili državnici. Ja vam želim da budete odlikovani zaslugama za mir, jer je mir ono najsvetije što danas u ime budućnosti trebamo čuvati. To je pobjeda ka kojoj trebamo predano težiti“, rekao je Komšić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar