Federacija/BiH

Kongres SDA traži „Republiku BiH“ i „zajednički identitet svih građana BiH“

BAKIR IZETBEGOVIĆ JEDNOGLASNO – FAKTIČKI AKLAMACIJOM – IZABRAN ZA LIDERA STRANKE
  • Bakir Izetbegović na kongresu  Atifa Dudakovića i Sakiba Mahmuljina, kojima se sudi za zločine nad srpskim narodom, kao i Nasera Orića, nazvao „uglednim komandantima Armije BiH koji prolaze „pravosudnu golgotu” čiji je cilj da budu diskreditovani
  • Traži otvaranje SDA za pripadnike drugih etničkih grupa koji prihvataju i zalažu se za programske ciljeve SDA
  • Visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović upozorio da je deklaracija prilično radikalna, te da su postavljeni visoki ciljevi: „Bojim se da ne oborimo motku u velikoj želji da ostvarimo što viši cilj. Skeptik sam s obzirom na političku krizu u BiH i izostanak političkih faktora koji BiH doživljavaju kao svoju

KONGRES muslimanske Stranke demokratske akcije jednoglasno je ponovo izabrao Bakira Izetbegovića za predsednika SDA.

Njegov mandat na poziciji lidera SDA trajaće naredne četiri godine.

Izetbegović je pre Kongresa najavio da će SDA započeti reformisanje stranke, pre svega njeno podmlađivanje, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih grupa koji prihvataju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsednika SDA i faktički je izabran aklamacijom.

On je na kongresu  Atifa Dudakovića i Sakiba Mahmuljina, kojima se sudi za zločine nad srpskim narodom, kao i Nasera Orića, nazvao „uglednim komandantima Armije BiH koji prolaze „pravosudnu golgotu” čiji je cilj da budu diskreditovani.

Izetbegović je naveo da osim Dudakovića, koga optužnica tereti za ubistvo više od 300 Srba, Mahmuljina pod čijom komandom je bio i odred „El mudžahedin” koji je počinio najstravičnije zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na Vozući i Ozrenu, Orića koji je oslobođen zločina nad Srbima u Podrinju, „pravosudnu golgotu” prolaze i Ramiz Dreković, Ahmet Sejdić, Dragan Vikić i Jusuf Pušina.

On je istakao da su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv „uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH”.

„Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike”, rekao je Izetbegović na Kongresu SDA kojem prisustvuje 1.209 delegata i brojni gosti.

On je ocijenio da je „kompromitovanje uglednih komandanata, ali i relativizacija istine o ratnim zbivanjima” krenula kao „politička i ideološka kontraofnaziva” nakon što nisu prihvaćene haške presude „Prliću i grupi”, kao i Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću, koje je pomenuo u svom govoru.

Izetbegović je naveo da najintenzivnije od završetka rata Srbija i Hrvatska ulažu u naoružanje, a da otvorena pitanja, poput demarkacije granica, nisu rješavana.

„Oba susjeda su nastavila da troše vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, uprkos opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Savjeta ministara, nije vratila imovinu naših firmi vrijednu milijarde evra”, rekao je Izetbegović.

U programskoj deklaraciji, usvojenoj na kongresu SDA, između ostalog se navodi da su primarni i dugoročni ciljevi SDA: „republika BiH”, afirmacija „bosanskog jezika” kao „zajedničkog identiteta svih građana BiH”, uspostavljanje „vrhovnog suda BiH” i reforma policije.

Visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović upozorio je da je deklaracija prilično radikalna, te da su postavljeni visoki ciljevi.

„Bojim se da ne oborimo motku u toj velikoj želji da ostvarimo što viši cilj”, rekao je Mehmedović, koji kaže da je skeptik s obzirom na političku krizu u BiH i izostanak političkih faktora koji BiH doživljavaju kao svoju.

Na listi za potpredsjednike bili su Melika Mahmutbegović, Alma Čolo, Aida Obuća, Senija Bubić, Adil Osmanović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Refik Lendo, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Amir Fazlić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar