Federacija/BiH

Košarac: Ivanić i Crnadak ne smiju sjediti skrštenih ruku povodom „bosanskog jezika“

„NEKA IVANIĆ ZASTUPA STAVOVE RS -SPOLJNA POLITIKA JE U NADLEŽNOSTI PREDSJEDNIŠTVA BiH“
  • „Svjedoci smo sve vrijeme da bošnjačka politička javnost želi da nametne priču o ‘bosanskom jeziku` i ‘bosanskoj naciji`, što mi ne prihvatamo“

PREDSJEDAVAJUĆI Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je danas da je za Republiku Srpsku, njene građana i institucije potpuno neprihvatljivo nametanje pojma „bosanskog jezika“, kao i „bosanske nacije“.

„Svjedoci smo sve vrijeme da bošnjačka politička javnost želi da nametne priču o ‘bosanskom jeziku` i ‘bosanskoj naciji`, što mi ne prihvatamo“, rekao je Košarac Srni, komentarišući saopštenje Ambasade BiH u Kanberi da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na takozvanom bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji.

Košarac je podsjetio da postoji niz ekscesnih i incidentnih situacija u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) i Ministarstvu inostranih poslova BiH.

On je istakao da bi trebalo pitati ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da li zna šta mu rade ambasadori BiH.

Košarac smatra da nema ujednačene i izbalansirane politike u DKP mreži i to nanosi veliku štetu i proizvodi nepovjerenje u BiH.

„Republika Srpska i srpski narod neće se saglasiti sa takvom tezom i mislim da to i dalje govori o pokušajima sprovođenja politike (lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića da je BiH jednaka Bošnjacima i bošnjačkim interesima. Ovo je poraz onih koji daju podršku politici Izetbegovića, to je i poraz takozvanog Saveza za promjene, koji podržava Izetbegovićevu politiku u institucijama BiH“, kaže Košarac.

On smatra da i Crnadak i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne čine dovoljno na zaštiti interesa Republike Srpske u institucijama BiH i da tamo sjede skrštenih ruku.

„Spoljna politika jeste u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali Ivanić više nema pravo da u toj instituciji sjedi skrštenih ruku. Mislim da bi on trebalo da počne da brani interese Republike Srpske, da zastupa stavove njenih institucija i čuva vitalne nacionalne interese srpskog naroda“, zaključio je Košarac.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar