Федерација/БиХ

Кошарац: Сваки дан Мектића као министра безбједности општа је опасност по Републику Српску

ПОСЛАНИЦИ СНСД И ДНС НАПУСТИЛИ СЈЕДНИЦУ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БиХ
  • Борислав БОЈИЋ (ДНС): „Тројица Срба, од 13, уз помоћ посланика из федералног Сарајева гласала су да се иницијатива за смјену Мектића скине са дневног реда. Сад се види да федерално Сарајево одлучује шта ће се разматрати. Потпуно је јасно да се са три гласа из РС доносе одлуке какве одговарају Бакиру Изетбеговићу и СДА“
  • Сташа КОШАРАЦ (СНСД): „Видљиво је да су СДА, ДФ и странке претежно из Федерације БиХ заједно са СДС-ом сачувале Мектића. Његова позиција као министра безбједности је општа опасност по Републику Српску и сваки дан његовог битисања на тој позицији је нова опасност и нови изазов за Републику Српску. Мектић је то посљедњих година показао више пута. Видљиво је да је пробосанки блок јако чврст и да подржава оне који су саставни дио тог блока“

НАКОН одлуке Парламента БиХ да са дневног реда данашње сједнице скине иницијативу посланика СНСД-а и ДНС за смјену Драгана Мектића, министра безбједности БиХ, огласили су се Борислав Бојић, предсједавајући клуба посланика ДНС-а и Сташа Кошарац посланик СНСД-а и навели да ове двије странке неће учествовати у наставку данашњег засједања јер је сада потпуно јасно да три Србина из РС уз помоћ федералног Сарајева одлучују о свему.

„Полазећи од чињенице да је од 13 посланика Срба, тројица Срба уз помоћ посланика из федералног Сарајева гласало да се иницијатива за смјену Мектића скине са дневног реда се види да федерално Сарајево одлучује шта ће се разматрати“, изјавио је Борислав Бојић, предсједавајући клуба ДНС у Парламенту БиХ.

– То је за нас неприхвтљиво и ми нећемо учествовати у наставку рада ове сједнице Парламентарне скупштине БиХ, саопштио је Бојић. Потпуно је јасно да се са три гласа из РС доносе одлуке какве одговарају Бакиру Изетбеговићу и СДА, рекао је Бојић.

Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Паламентарне скупштине БиХ оцијенио је данас у Сарајеву да је „пробоснаски блок сачувао, Драгана Мектића, министра безбјендости БиХ, јер је он дио тог блока“.

„Видљиво је да су СДА, ДФ и странке претежно из Федерације БиХ заједно са СДС-ом сачувале Мектића да се данас о томе не расправља. Потпуно је видљиво да они који су бирали Мектића, Мирка Шаровића, Игора Црнатка и Младена Иванића и данас задржавају позиције да су то њихови, рекао бих, политички пулени и да они и даље воде рачуна о њима“, рекао је Кошарац новинарима реагујући на одлуку Представничког дома да са дневног реда скине тачка о Мектићевој смјени.

– Наглашавам, наставио је Кошарац, да је позиција Мектића као министра безбједности општа опасност по Републику Српску и сваки дан његовог битисања на тој позицији је нова опасност и нови изазов за Републику Српску. Према његовим ријечима, Мектић је то посљедњих година показао више пута. Из тих разлога видљиво је да је пробосанки блок јако чврст и да подржава оне који су саставни дио тог блока.

Он је поновио да СНСД-а на челу министарства безбједности жели Србина, али не оног који ће бити као Мектић.

Поновивши да је сваки дан боравка и функционисања Драгана Мектића на позицији министра безбједности БиХ највећа опасност по Републику Српску и њене институције“, Кошарац је указао да  задатак посланика који долазе из Републике Српске, посебно посланика СНСД, да његово дјеловање спријече.

Навео је и да је мигрантска криза ескалирала и да нема одговарајућег поступања Министарства безбједности и самог министра који је надлежан за тај безбједносни изазов у БиХ.

Према његовим ријечима, Мектић проводи штетну политику против Републике Српске и њених институција и зато су клубови посланика СНСД-а и ДНС-а покренули иницијативу за његову смјену још у јулу.

„Ово није политикантсво и ово није прича за посљедњу сједницу парламента БиХ, и те инсинуације и шпекулативне намјере одбацујем категорично“, рекао је Кошарац.

Он је одбацио шпекулације појединих посланика да СНСД и ХДЗ желе да заједно смијене Мектића па да на чело Министарства безбједности БиХ доведу његовог замјеника Мија Крешића (ХДЗ).

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/SNSD-i-DNS-nece-ucestvovati-u-nastavku-zasjedanja-Parlamenta-BiH/495789

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар