Glavno Federacija/BiH

Mektić: Možda ćemo i Oružane snage BiH uključiti u rješavanje problema s migrantima

ODBACIO ZAHTJEV KĆERKE FIKRETA ABDIĆA DA SE ZBOG MIGRANATA PROGLASI RATNO STANJE
  • „Tražim od policijskih agencija da budu aktivne na cijeloj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem“

MINISTAR bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da postoji mogućnost uključivanja Oružanih snaga BiH u rješavanje problema s migrantima.

„Pokrenuću inicijativu da se omogući uvođenje Oružanih snaga BiH u rješavanje problema migranata ukoliko on, ne daj bože, eskalira“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu poslije sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantskom krizom u BiH.

On je pozvao političare na svim nivoima vlasti da problem u vezi sa migrantima u BiH ne koriste za predizbornu kampanju.

„Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali oni od toga ne prave predizbornu kampanju. Kćerka (načelnika Velike Kladuše) Fikreta Abdića je juče zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla“, istakao je Mektić.

On je pozvao poslanike u parlamentu BiH da se stvore uslovi da se izdvoji više od 75 hiljada konvertibilnih maraka, koliko je do sada izdvojeno za rješavanje problema migranata u BiH, dodavši da je zahvaljujući njegovom angažmanu, obezbijeđena pomoć u iznosu od pet miliona evra od EU.

Ministar bezbjednosti BiH je upozorio da će problem s migrantima u BiH trajati, da vlasti u BiH „nemaju čarobni štapić da ga riješe“, i da treba jačati zaštitu državne granice, jer EU nema rješenja za migrantsku krizu.

Mektić je upozorio na kriminal u vezi s migrantima, tražeći hapšenje krijumčara migranata što je ocijenio kao „posao unosniji od krijumčarenja droge“.

Po njegovim riječima, policijske službe navode da imaju problem s tužilaštvima, koja se „ne snalaze i sporo vrše istrage“, te je pozvao tužilaštvo da „odredi broj tužilaca koji se znaju baviti slučajevima krijumčarenja ljudi“.

Ministar je rekao da većina migranata dolazi iz Bugarske i Grčke, te da migracije funkcionišu na bazi kriminala, trgovine i krijumčarenja ljudi.

„To je karakteristično za cijelu rutu. Tražim od policijskih agencija da budu aktivne na cijeloj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem“, kazao je.

Od početka godine u BiH je ušlo oko 6.600 migranata.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar