Федерација/БиХ

Није прошао Звиздићев предлог „закона о ПДВ“ – клубови Срба и Хрвата били против

ДЕЛЕГАТИ БОШЊАКА ЛИСТОМ БИЛИ „ЗА“, МЛАДЕН БОСИЋ БИО - УЗДРЖАН
  • Душанка МАЈКИЋ: „Како се избори примичу, тако креће најезда предлога за измјену ПДВ. То је најлакши начин да се прикупе поени и послије тога се то заборави и нико то више након избора не помиње
  • Никола ШПИРИЋ поводом Босићевог да власт мора прва да поднесе терет ове кризе: Негативне посљедице не можемо дијелити на Србе, Бошњаке и Хрвате. Босић не треба да критикује ако не жели да гласа. Овај предлог је усвојен у Представничком дому захваљујући његовој странци

ПРЕДЛОГ допуне Закона о ПДВ, чији је предлагач Денис Звиздић, посланик у Представничком дому БиХ, данас није добио потребну већину на сједници Дома народа БиХ.      

Клуб Срба је са четири гласа гласао против, док је Младен Босић остао суздржан, није гласао. ХДЗ је такође са четити гласа гласао против, док је Златко Милетић гласао ‘за’, као и Клуб Бошњака који је такођше гласао ‘за’ Предлог допуне Закона о ПДВ-у.

Денис Звиздић, који је и члан Колегијума Предстанвичког дома БиХ и предлагач, казао је да овај предлог закона има висок степен хитности и представља једну од ријетких мјера институција БиХ за сузбијање економских посљедица пандемије.

„Поређења ради Република Хрватска је још у четвртом мјесецу усвојила измјене којим се помјера плаћање пореза за све привреднике, а исто је урадила и Влада Србије која је дала пореске олакшице привредницима, и неопходно је да власт предузме мјере како би се помогло привредним субјектима да сачувају привредне токове и радна мјеста“, казао је Звиздић.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, казао је да мисли да предложеном измјеном направљено много попуста, те да је суштина неприхватљива, те мисли да је за доношење овог закона потребно мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Душанка Мајкић, делегат из српског народа, казала је да није случајно у Закону о ПДВ уведена мјера да то треба да ради УОУИО БиХ.

„Како се избори примичу, тако креће најезда предлога за измјену ПДВ, то је најлакши начин да се прикупе поени и послије тога се то заборави и нико то више након избора не помиње. Шта значи да мјера, како ће се она понашати у пракси, шта ће она донијети и гдје ће нас ти проблеми сачекати. Требало би да се ослонимо на оно што је предлагач рекао да би то требало бити тако, а ако не буде то онда није његова одговорност“, казала је Мајкић.

Денис Бећировић, делегат из бошњачког народа, сматра да је у вријеме кризне ситуације Вијеће министара требало да предложи низ закона који ће ублажити посљедице, а Вијеће министара није упутило ни један предлог.

„Колега Звиздић је дао конкретан предлог и ја ћу га подржати јер је од помоћи привредним субјектима, а и радницима. Јасно је како би могао проћи овај предлог, а ми смо једини представници највишег законодавног тијела у региону који гласају против предлога да им влада изнесе шта је урадила до сада у току пандемије“, казао је Бећировић.

Лидија Брадара, делегат из хрватског народа казала је да је присталица да овакве важне законе предлаже Вијеће миниситара или Министарство финансија.

Амир Фазли, бошњачки делегат дао је у име  Клуба Бошњака пуну подршку предлгу, те рекао да привреда трпи због пандемије и додао да је свака мјера добра, ако ће помоћи привреди.

Младен Босић, српски делегат казао је да неће учествовати у гласању, те да неће говорити о закону и принципима, али да све државе праве и краткорочне и дугорочне планове како оспособити привреду да преживи.

Додао је да власт мора прва да поднесе терет ове кризе.

Шпирић је упозорио да негативне посљедице не можемо дијелити на Србе, Бошњаке и Хрвате, те поручио Босићу да не треба да критикује ако не жели да гласа, те га подсјетио да је овај предлог и у Представничком дому БиХ усвојен захваљујући његовој странци.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар