Federacija/BiH

Nije prošao Zvizdićev predlog „zakona o PDV“ – klubovi Srba i Hrvata bili protiv

DELEGATI BOŠNJAKA LISTOM BILI „ZA“, MLADEN BOSIĆ BIO - UZDRŽAN
  • Dušanka MAJKIĆ: „Kako se izbori primiču, tako kreće najezda predloga za izmjenu PDV. To je najlakši način da se prikupe poeni i poslije toga se to zaboravi i niko to više nakon izbora ne pominje
  • Nikola ŠPIRIĆ povodom Bosićevog da vlast mora prva da podnese teret ove krize: Negativne posljedice ne možemo dijeliti na Srbe, Bošnjake i Hrvate. Bosić ne treba da kritikuje ako ne želi da glasa. Ovaj predlog je usvojen u Predstavničkom domu zahvaljujući njegovoj stranci

PREDLOG dopune Zakona o PDV, čiji je predlagač Denis Zvizdić, poslanik u Predstavničkom domu BiH, danas nije dobio potrebnu većinu na sjednici Doma naroda BiH.      

Klub Srba je sa četiri glasa glasao protiv, dok je Mladen Bosić ostao suzdržan, nije glasao. HDZ je takođe sa četiti glasa glasao protiv, dok je Zlatko Miletić glasao ‘za’, kao i Klub Bošnjaka koji je takođše glasao ‘za’ Predlog dopune Zakona o PDV-u.

Denis Zvizdić, koji je i član Kolegijuma Predstanvičkog doma BiH i predlagač, kazao je da ovaj predlog zakona ima visok stepen hitnosti i predstavlja jednu od rijetkih mjera institucija BiH za suzbijanje ekonomskih posljedica pandemije.

„Poređenja radi Republika Hrvatska je još u četvrtom mjesecu usvojila izmjene kojim se pomjera plaćanje poreza za sve privrednike, a isto je uradila i Vlada Srbije koja je dala poreske olakšice privrednicima, i neophodno je da vlast preduzme mjere kako bi se pomoglo privrednim subjektima da sačuvaju privredne tokove i radna mjesta“, kazao je Zvizdić.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kazao je da misli da predloženom izmjenom napravljeno mnogo popusta, te da je suština neprihvatljiva, te misli da je za donošenje ovog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dušanka Majkić, delegat iz srpskog naroda, kazala je da nije slučajno u Zakonu o PDV uvedena mjera da to treba da radi UOUIO BiH.

„Kako se izbori primiču, tako kreće najezda predloga za izmjenu PDV, to je najlakši način da se prikupe poeni i poslije toga se to zaboravi i niko to više nakon izbora ne pominje. Šta znači da mjera, kako će se ona ponašati u praksi, šta će ona donijeti i gdje će nas ti problemi sačekati. Trebalo bi da se oslonimo na ono što je predlagač rekao da bi to trebalo biti tako, a ako ne bude to onda nije njegova odgovornost“, kazala je Majkić.

Denis Bećirović, delegat iz bošnjačkog naroda, smatra da je u vrijeme krizne situacije Vijeće ministara trebalo da predloži niz zakona koji će ublažiti posljedice, a Vijeće ministara nije uputilo ni jedan predlog.

„Kolega Zvizdić je dao konkretan predlog i ja ću ga podržati jer je od pomoći privrednim subjektima, a i radnicima. Jasno je kako bi mogao proći ovaj predlog, a mi smo jedini predstavnici najvišeg zakonodavnog tijela u regionu koji glasaju protiv predloga da im vlada iznese šta je uradila do sada u toku pandemije“, kazao je Bećirović.

Lidija Bradara, delegat iz hrvatskog naroda kazala je da je pristalica da ovakve važne zakone predlaže Vijeće minisitara ili Ministarstvo finansija.

Amir Fazli, bošnjački delegat dao je u ime  Kluba Bošnjaka punu podršku predlgu, te rekao da privreda trpi zbog pandemije i dodao da je svaka mjera dobra, ako će pomoći privredi.

Mladen Bosić, srpski delegat kazao je da neće učestvovati u glasanju, te da neće govoriti o zakonu i principima, ali da sve države prave i kratkoročne i dugoročne planove kako osposobiti privredu da preživi.

Dodao je da vlast mora prva da podnese teret ove krize.

Špirić je upozorio da negativne posljedice ne možemo dijeliti na Srbe, Bošnjake i Hrvate, te poručio Bosiću da ne treba da kritikuje ako ne želi da glasa, te ga podsjetio da je ovaj predlog i u Predstavničkom domu BiH usvojen zahvaljujući njegovoj stranci.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar