Federacija/BiH

Očekivano: Dragan Čović kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH

NAGLASIO DA SU HRVATI POLITIČKI NAROD I DA BEZ NJIH – IAKO SU NAJMALOBROJNIJI – NEMA ODLUKA
  • Na skupu u Žepču rekao: „Ovdje smo svoji na svome. BiH je i naša domovina i ovdje želimo živjeti uz svu podršku koju smo imali i koju ćemo imati od Republike Hrvatske“

DRAGAN Čović biće kandidat HDZ-a BiH za čana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim opštim izborima.

Hrvatska demokratska zajednica BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi Čovića.

Čović trenutno obavlja dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a prema Ustavu BiH on može biti biran još jedan uzastopni mandat.

Čović je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nakon Opštih izbora u oktobru 2002. godine. Na ovoj poziciji zadržao se do 2005. godine kada ga je smijenio tadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun.

Na narednim predsjedničkim izborima u mandatima 2006.-2010. i 2010.-2014. godine za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, što je posebno zasmetalo lideru HDZ-a koji je tvrdio kako Komšić nije „legitimni Hrvat“ te da je izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Na opštim izborima 2014. godine ponovo je izabran za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je 52,41% glasova.

Hrvatski narod se ne može razdijeliti i koliko god se iz Sarajeva trudili da nas rastroje, poruka je jasna svima, Hrvati su politički narod i bez nas odluka nema, rekao je Dragan Čović nakon kandidature u Žepču.

„Premda imamo i više nego dovoljno argumenata na svojoj strani, brojnost u vlasti je itekako važna pogotovo u sredinama koje su nam od strateškog interesa poput Žepča ili Središnje Bosne gdje se moramo dodatno organizirati i zaštiti. Ovdje smo svoji na svome, i BiH je i naša domovina i ovdje želimo živjeti uz svu podršku koju smo imali i koju ćemo imati od Republike Hrvatske“, kazao je Čović.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar