Федерација/БиХ

Околић: На једно мјесто за Србе – 10 кандидата, на 1 мјесто за Бошњаке – 5, а Хрвата ни 1 на 1

У ОРУЖАНИМ СНАГАМА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ У ТОКУ ПРИЈЕМ 600 ВОЈНИКА
  • Заменик министра одбране Мирко ОКОЛИЋ: „Можда ће само за Хрвате бити поново расписан конкурс јер неће моћи да испуне предвиђену квоту. Ако и на том конкурсу буде исто, морамо се суочити са чињеницом да их нема довољно заинтересованих за Оружане снаге БиХ. Та ће мјеста највјероватније остати упражњена јер је актима прописано да се позиције попуњавају на основу пописа из 1991. године, што не би било добро нарушавати

ЗАМЈЕНИК министра одбране у Савјету министара за управљање ресурсима Мирко Околић рекао је да је у Оружаним снагама БиХ у току пријем 600 војника и да је, у просјеку, више од 10 Срба пријављено за једну позицију, док су Хрвати испод један одсто, што значи да их нема довољно пријављених.

Околић је навео да је конкурс завршен, дио провјера је обављен и сада треба видјети како ће бити организована обука и укључивање у јединице, те указао да све зависи од епидемиолошке ситуације.

„Када је ријеч о српским мјестима, пријавило се, у просјеку, више од 10 за једну позицију, код Бошњака је нешто више од пет у борби за једно мјесто, а Хрвати су испод један одсто, што значи да их нема довољно пријављених“, рекао је Околић за „Глас Српске“.

Он је нагласио да то потврђује раније податке да, од када је Хрватска ушла у ЕУ, све више војника хрватске националности одустаје од војне службе.

„Видјећемо да ли ће сада, можда само за њих, бити поново расписан конкурс јер неће моћи да испуне предвиђену квоту. Ако и на том конкурсу буде исто, морамо се суочити са чињеницом да их нема довољно заинтересованих за Оружане снаге БиХ“, указао је Околић и додао да ће мјеста највјероватније остати упражњена јер је актима прописано да се позиције попуњавају на основу пописа из 1991. године, што не би било добро нарушавати.

Околић је потврдио да је у Оружане снаге стигао одређени број возила, чиме је донекле поправљено стање возног парка, а све је спремно и за дуго најављивани тендер за нову војну опрему.

„На униформама ће бити нове шаре, а ускоро ће бити познато и какве. Ово је један од пројеката о којима смо причали, а поступак треба да буде завршен до краја године“, рекао је Околић.

Он је, говорећи о генералном стању у Оружаним снагама, навео да је због епидемије дошло до пада броја захтјева за одлазак из службе јер је вирус спријечио миграције грађана.

Када је ријеч о притужбама на стање у Оружаним снагама, Околић је истакао да има и оправданих, али и неоправданих.

„Проблем имамо у једном дијелу закона и покушавамо да то, колико је могуће, поправимо јер је немогуће одређене ствари урадити због законских одредаба. А, заиста је и мало чудно. Када припадници Оружаних снага иду на терен или на стражу, не признаје им се, наравно, превоз јер тих дана нису путовали. И када се тај превоз одбије, тај војник има мања примања него што би имао да није ишао на терен. Тако да су, у овим случајевима, обје стране у праву. И ови који то не могу да обрачунају и ови који негодују“, напоменуо је Околић.

Околић је навео да ће на том пољу морати нешто да се уради, указавши да је потребно усагласити многе аспекте.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар