Федерација/БиХ

Орбан Додику: Желим да почнемо сарадњу са Републиком Српском и зато што Вас лично поштујем

НАГЛАСИО ДА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ УМАЂАРСКОЈ „УЖИВА ОЗБИЉАН РЕСПЕКТ“
  • Виктор ОРБАН: „Ми поштујемо идентитет Републике Српске. Донијећемо акциони план који ће се односити и на политичка и на економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе са Републиком Српском
  • Милорад ДОДИК: Политика Мађарске подразумијева подршку суверенитету и миру у БиХ, али је заинтересована и за развијање односа са свим дијеловима у БиХ. Будимпешта и Бањалука су веома близу и могу да развију много обимније односе и зато смо трагали за методом како да те односе учинимо што је могуће бољим

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са Републиком Српском.

„Ми поштујемо идентитет Републике Српске. Донијећемо акциони план који ће се односити и на политичка и на економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе са Републиком Српском“, рекао је Орбан српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на почетку радног ручка уприличеног у његову част.

Орбан је нагласио да жели да што прије почне сарадња Мађарске и Републике Српске.

„Желим да почнемо ту сарадњу и из личних потреба, јер Вас, господине Додик, поштујем лично. У Мађарској уживате озбиљан респект. Ви сте човјек који је спреман да се заложи за своју заједницу. Критике против Вас су признање и ништа друго. У перспективи видим много додирних тачака међу нама“, истакао је Орбан.

Додик је нагласио да уважава Орбана и Мађарску са којом жели успостављање сарадње.

„Хвала Вам на разумијевању. Хвала Вам на помоћи Српској заједници у Мађарској. У свему овоме важан је и добар однос Мађарске и Србије. Желимо Мађарској, на челу са Вама, напредак у сваком погледу и радујем се нашој сарадњи“, истакао је Додик.

Прије радног ручка одржан је састанак Додика и Орбана у четири ока који је трајао више од сат времена.

Испред Орбанове резиденције у Будимпешти јутрос је приређен свечани дочек у част српског члана Предсједништва БиХ. Додик и Орбан су потом у срдачном разговору прошетали двориштем резиденције.

Додик је рекао да политика Мађарске подразумијева подршку суверенитету и миру у БиХ, али да је заинтересована и за развијање односа са свим дијеловима у БиХ.

Додик је истакао да БиХ и Мађарска немају отворених питања и проблема у односима и да је то добра основа за будућу сарадњу.

„Будимпешта и Бањалука су веома близу и могу да развију много обимније односе и трагали смо за методом како да те односе учинимо што је могуће бољим“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са Орбаном.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумију у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посјете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренијели задовољство што су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Madjarska-zainteresosvana-za-razvijanje-saradnje/544153

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Orban-Dodiku-Zelimo-saradnju-sa-Srpskom-uzivate-ozbiljan-respekt-u-Madjarskoj/544142

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар