Федерација/БиХ

СДА: Додик мора бити свјестан да ће управо он извући најдебљи крај

ГЛАВНА БОШЊАЧКА СТРАНКА ТРАЖИ ДА СЕ АНП УСВОЈИ БЕЗ ОДЛАГАЊА
  • Његова најава да ће одлуком НС РС покушати оспорити надлежност Оружаних снага, СИПА-е, правосуђа и других институција представља директан удар на Устав и пријетњу стабилности и миру у БиХ. То мора бити и најозбиљнији аларм ОХР-у и чланицама Савјета за имплементацију мира

ЈЕДИНО рјешење за превазилажење тренутних застоја у процесу евроатлантских интеграција и успостави новог сазива Савјета министара БиХ јесте усвајање модификованог Годишњег националног програма (АНП), саопштено је данас из СДА.

У овој странци сматрају да је АНП, чији садржај ће задовољити све стране у БиХ, и чије ће спровођење бити кредибилно, потребно усвојити без одлагања.

То је законска обавеза, али и дио споразума који су потписали страначки лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а. Одбијање дијалога и компромисног рјешења имаће негативне посљедице за процес формирања Вијећа министара и за наставак еуроатланских интеграција, као и за укупну ситуацију у БиХ, навели су у саопштењу.

СДА сматра да ће српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик, уколико одбије компромисно рјешење, показати да не поштује Принципе за формирање власти на нивоу БиХ које је сам потписао, и биће у потпуности одговаран за све посљедице које ће наступити.

Његова најава да ће одлуком НС РС покушати оспорити надлежност Оружаних снага, СИПА-е, правосуђа и других институција представља директан удар на Устав и пријетњу стабилности и миру у БиХ. То мора бити и најозбиљнији аларм ОХР-у и чланицама Савјета за имплементацију мира, како би на вријеме упозорили владе својих земаља и Савјета безбједности УН-а и спријечили антидејтонске активности, наведено је у саопштењу.

Како се даље наводи, ако Додик одлучи да крене у тешко кршење Устава и закона, одвешће земљу у стање хаоса и највећу кризу од Дејтона до данас.

„Сигурно ће угрозити стабилност у БиХ и региону. Посљедице таквог развоја догађаја биле би тешке за све, али Додик мора бити свјестан да ће управо он извући најдебљи крај у свему томе“, саопштено је из СДА.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар