Федерација/БиХ

Ујић: Ако Хрватска затвори границу за мигранте, БиХ ће затворити границу са Црном Гором и Србијом

ЗАГРЕБ ЋЕ ТО УЧИНИТИ АКО СЕ ЗАТВОРЕ – КАКО НАЈАВЉУЈУ – АУСТРИЈА И СЛОВЕНИЈА
  • Директор Службе за послове са странцима Слободан УЈИЋ: Дневни прилив миграната је између 65 и 80. Ради се о мјешовитим миграцијама са само 20 посто избјеглица, а остало су економски мигранти међу којима је много породица с дјецом и долазе из 45 различитих земаља
  • За смјештај миграната користиће се и бивша касарна у Хаџићима и један објект Агрокомерца

ДИРЕКТОР Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао да је уколико западни сусједи затворе границе за мигранте да ће БиХ морати да затвори границу према Србији и Црној Гори.

Ујић се осврнуо на најаву сусједа о затварању граница посебно издвајајући најаву Аустрије о потпуном затварању границе те чињеницу да уколико то учини исто ће најавити и Словенија, а постоје оперативна сазнања да на тај начин размишља и Хрватска.

„Једини прави одговор на то би био појачан надзор границе и слање додатних снага на границу с нашим источним сусједима и у случају да се десе затварања граница нама неће преостати ништа друго него да и ми затворимо границу“, рекао је Ујић.

Потврдио једа је од краја прошле године до данас Служба обрадила 6.257 миграната који су ушли у Босну и Херцеговину, а њих 5.635 затражило је међународну заштиту.

Подвукао је да је дневни прилив миграната између 65 и 80 миграната који границу прелазе у мањим или већим групама и док једни напуштају БиХ други долазе те се број миграната у земљи из часа у час мијења.

Ујић је закључио да без обзира на сложеност ситуације, када је у питању повећан прилив миграната, Служба за послове са странцима у сарадњи с другим институцијама (Гранична полиција, Обавјештајно-сигурносна агенција (ОСА), Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и надлежне ентитетске институције) још увијек миграције држи под контролом.

Појаснио је да они илегално прелазе границу с подручја Србије и Црне Горе, а ради се о мигрантима из високо ризичних земаља који користе БиХ као транзитну руту на путу ка земљама западне Европе.

„Овдје се ради о мјешовитим миграцијама гдје је само 20 посто избјеглица, а остало су економски мигранти међу којима је много породица с дјецом и долазе из 45 различитих земаља“, рекао је Ујић новинарима у Сарајеву.

Подсјетио је на пројект за превенцију илегалних миграната у БиХ који је трајао од 2013. до 2017. године када је Служба за странце вратила 1.061 мигранта у земље поријекла што је значајан број узимајући у обзир чињеницу да се ради о особама које немају утврђен идентитет што онда Служба утврђује и враћа их у њихове земље.

С обзиром на овај број миграната који су у БиХ ушли у протеклих неколико мјесеци, Ујић је нагласио да је БиХ суочена и с хуманитарном и сигурносним аспектом миграција, посебно истичући да постоји евидентан мањак смјештајних капацитета.

„Оперативни штаб за питање миграција на путу је рјешења тог питања и у наредних 15-ак дана требао би у цјелости бити ријешено питање Кантона Сарајево јер су у функцији Имиграциони центар Службе за послове са странцима те Азилантски центар Салаковац, док би касарна Ушивак ускоро требала бити стављена у функцију“, појаснио је Ујић.

Најавио је да ће Служба коју води у што краћем року покушати касарну Ушивак у Хаџићима ставити у функцију и нада се да ће тиме у потпуности бити ријешен Сарајевски кантон.

Када је у питању Унско-сански кантон гдје је евидентирано између 800 и 1.200 миграната јер се свакодневно тај број мијења, а њихов смјештај није ријешен, Ујић подсјећа да би се за њих могао осигурати смјештај у бившем објекту Агрокомерца.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар