Федерација/БиХ

Уредници РТВ БиХ Свјетлани Топалић пријете и вађењем очију због твита „Срећан ти рођендан, Републико“

„РАЗМИШЉАМ ДА СВЕ ПРИЈАВИМ ПОЛИЦИЈИ, ДА СЕ ЗНА АКО МИ СЕ НЕШТО ДЕСИ...“
  • ‘Мртву ти матер влашку ј***м, треба ти очи чакијом повадити’, ‘Хвалиш геноцид, пуј ј**о те ко те окоти’, ‘Отказ у најави или барем 20% на плату. Па ћеш други пута добро размислити када пожелиш ширити свој циганлук’, само су неки у мору шокантних коментара упућених Топалићевој

МОЈ твит није ништа погрешно, ни спорно, нити руши уставни поредак БиХ, како је то написано у многим коментарима, казала је Свјетлана Топалић, уредница и продуценткиња Радио-телевизије БиХ, коментаришући бројне увреде и пријетње чак и смрћу, које су јој упућене, након што је на свом твитер налогу написала „Срећан ти рођендан, Републико“.

„Већ најозбиљније размишљам да то пријавим полицији зато  што то не престаје, дакле, уколико ми се нешто деси да знају сви коме, чему и каквом се идиотизму може захвалити“, истакла је Топалићева за „Независне“.

Казала је да, не сматра да је било кога увриједила, те да је ријеч о њеном личном твитер налогу, на којем, како каже, пише да се на њему налазе лични ставови.

„То што су људи неупућени и не знају да је РС промијенила свој закон и да он више није неуставан, ја стварно немам ништа с тим. Не знам зашто бисмо сви морали имати исте ставове. Ја никад нисам мојим колегама замјерила ништа што напишу на друштвеним мрежама, а било је много тога за замјерати“, нагласила је Топалићева.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука најоштрије је осудио пријетње упућене Топалићевој.

„Медијска заједница тражи од полиције да хитно реагује, да покрену истражне радње и да открију ко стоји иза ових лажних профила на друштвеним мрежама, али и иза оних који су потписани именом и презименом, те да их процесуира и у складу са законом санкционише“, рекао је Вукелић.

Нагласио је да је то што се дешава недопустиво и непримјерено и да није ријеч о појединачним пријетњама, него о оркестрираним нападима којих је било на свим друштвеним мрежама на десетине.

„Апелујем на уреднике портала да бришу такве коментаре и да не дозволе да се они нађу испод вијести на њиховом сајту, а апелујем и на колеге из медија који су објављивали текстове о овом случају  и дали додатну прилику да се распири комплетна мржња, стављајући мету на чело колегинице Топалић, да опрезније извјештавају о овом случају“, рекао је Вукелић.

Владимир Шушак, новинар БХРТ-а истакао је да је ужаснут пријетњама које је добила Топалићева.

„Није било заиста никакве потребе да се колегица Топалић развлачи по друштвеним мрежама и порталима на такав начин“, истакао је Шушак.

Додао је да је непримјерено повезивати нечији лични став са запослењем.

У БХРТ-у су саопштили да ће у складу са постојећим интерним актима, која прописују понашање и иступе запосленика на друштвеним мрежама, испитати све чињенице везане за објаве њихових упосленика на приватним профилима душтвених мрежа, а поводом, како кажу,  обиљежавања оспораваног Дана РС.

„Пословодство БХРТ-а није забранило кориштење термина неуставан у извјештавању о обиљежавању 9. јануара, нити навођења свих релевантних чињеница везаних за тај датум“, наводе у БХРТ-у.

‘Мртву ти матер влашку ј***м, треба ти очи чакијом повадити’, ‘Хвалиш геноцид, пуј ј**о те ко те окоти’, ‘Отказ у најави или барем 20% на плату. Па ћеш други пута добро размислити када пожелиш ширити свој циганлук’, само су неки у мору шокантних коментара упућених Топалићевој.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар