Федерација/БиХ

За домаће судије у Уставном суду БиХ – СНСД и ХДЗ, `босански блок` – против, СДС уздржана

ОЧЕКИВАН РАСПОРЕД СНАГА У УСТАВНОПРАВНОЈ КОМИСИЈИ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ПС БиХ
  • Предлагачи закона су посланици Небојша Радмановић, Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић
  • Приједлог закона образложила шеф Клуба посланика СНСД Сњежана Новаковић-Бурсаћ: „С обзиром на потребу да БиХ обезбиједи властити суверенитет, који је садашњим начином избора троје судија Уставног суда, страних држављана, ограничен, потребно је, у складу са уставном могућношћу, кроз доношење одговарајућег закона обезбиједити да Уставни суд БиХ у пуном капацитету буде попуњен судијама држављанима БиХ које би бирао орган БиХ

УСТАВНОПРАВНА комисија Представничког дома Парламентарне скуштине БиХ није данас у Сарајеву прихватила Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, који предвиђа да за судије овог суда буду бирани искључиво држављани БиХ.

Четири члана Комисије била су за (СНСД и ХДЗ), четири против (СДА, СДП и ДФ) и један уздржан (СДС) приликом гласања о усаглашености Приједлога закона са уставноправним системом, као и гласања о принципима овог законодавног поступка.

Предлагачи овог закона су посланици Небојша Радмановић, Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

Чланове комисије о суштини понуђеног приједлога упознала је шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ.

– С обзиром на потребу да БиХ обезбиједи властити суверенитет који је садашњим начином избора троје судија Уставног суда, страних држављана, ограничен, потребно је, у складу са уставном могућношћу, кроз доношење одговарајућег закона обезбиједити да Уставни суд БиХ у пуном капацитету буде попуњен судијама држављанима БиХ које би бирао орган БиХ – навела је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, као самостални и независни орган, Уставни суд требало би да представља институцију у којој је државни субјективитет БиХ највише дошао до изражаја.

– Ради додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од тих разлога има за циљ да се и у институцији Уставног суда у којем се налазе страни држављани замијене домаћим, како би јачале домаће институције, што је и обавеза БиХ у процесу европских интеграција – цитирала је она дио образложења приједлога.

Уставно-правна комисија утврдила је данас усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ и принципима Приједлога закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Образлажући разлоге за доношење овог закона, предлагач наводи да су тренутно важећи закони о платама судија и тужилаца донесени 2005. године од високог представника, и то као сет од четири усаглашена закона који регулишу питање плата и накнада носилаца правосудних функција на свим нивоима правосуђа у БиХ, при чему Законом о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама из те године нису предвиђене накнаде на име трошкова превоза, топлог оброка и одвојеног живота.

Предлагач сматра да ће увођење накнаде за одвојени живот и накнаде трошкова смјештаја у току рада, те накнаде трошкова превоза на посао и с посла стимулисати кандидате за правосудне функције да аплицирају на позиције ван мјеста њиховог пребивалишта.

Тиме ће се омогућити постизање адекватне националне заступљености носилаца правосудних функција у БиХ, односно ефикасније попуњавање систематизације и именовање квалитетног кадра.

На овај начин биће обезбијеђено уживање свих права запослених на нивоу БиХ, без дискриминације по било којој основи.

Чланови Уставноправне комисије размотрили су захтјев Уставног суда БиХ у вези са захтјевом за оцјеном уставности Закона о измјенама и допунама Закона о добробити животиња БиХ и упутили га у даљу процедуру.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар