Федерација/БиХ

Звиздић: Не постоје двије српске државе на Балкану – Република Српска је ентитет у БиХ

ОЦИЈЕНИО ДА СУ БОШЊАЦИ ИЗАБРАЛИ САВРШЕН ТРЕНУТАК ДА ЗАТРАЖЕ ПРОМЈЕНУ ИМЕНА РС
  • Тврди да се из имена Републике Српске, које је дискриминаторно, почиње се изводити супремација Срба, да се почиње говорити да је Дрина непостојећа граница, да Босна и Херцеговина нема капацитете државотворности, као и о сецесији Републике Српске

ДЕНИС Звиздић, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине је говорио о намјери Странке демократске акције (СДА) да пред Уставни судом Босне и Херцеговине покрене правну процедуру којом ће се оцијенити уставност назива ентитета Република Српска.

Нагласио је да је „савршен тренутак“ да се то уради, додавши да је тај назив дискриминаторан за грађане несрпске националности. Изразио је очекивање да Босна и Херцеговина у овој години добије статус кандидаткиње за чланство у Европској унији.

Истакао је да је иницијатива оправдана и утемељена на чињеницама, те да од ње не треба правити велику политичку причу јер ће се тиме засјенити њена суштина. Констатовао је да становници несрпске националности у Републици Српској чекају годинама да се оствари равноправност грађана онако како налаже Дејтонски мировни споразум.

Упитан зашто се Странка демократске акције сада одлучила на ту иницијативу, Звиздић је за Н1 поновио да је ово савршен тренутак.

„Ово је савршен тренутак јер је чињеница да поред очекивања и стрпљивости повратника Бошњака и Хрвата који су тамо аутохтоно становништво, није дошло до очекиване равноправности. Раније сам рекао да медији провјере податак да мање од два посто од укупног броја запослених у институцијама Републике Српске долази из реда Бошњака и Хрвата“, казао је Звиздић.

Према његовим ријечима, из имена Републике Српске, које је дискриминаторно, почиње се изводити премиса тј. почиње се говорити о супремацији Срба, да је Дрина непостојећа граница, да Босна и Херцеговина нема капацитете државотворности и о сецесији Републике Српске.

„Републике Српска није ништа мање и ништа више него ентитет. Не постоје двије српске државе на Балкану. Босна и Херцеговина је држава једнакоправних народа. Становници Републике Српске који се не изјашњавају као Срби морају уживати пуну једнакоправност и равноправност у приступу свим процесима“, рекао је он.

Потом се осврнуо на интеграцију Босне и Херцеговине у Европску унију и НАТО савез.

Подсјетио је на раније одлуке институција којима се Босна и Херцеговина обавезала да буде на путу атлантских интеграција.

Као циљ је навео да Босна и Херцеговина добије кандидатски статус за чланство Европској унији у овој години, додавши да не очекује да Унија буде попустљива према БиХ.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар