Федерација/БиХ

Звиздић у Охриду: БиХ нема дефинитиван став поводом „малог Шенгена“

НАВЕО ДА ЈЕ БиХ ДОБИЛА ГАРАНЦИЈЕ ДА СЕ НЕ РАДИ О ЗАМЈЕНИ ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ
  • Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату: „БиХ ће коначан став донијети у складу са нашим процедурама и послије озбиљне анализе од стране овлашћених институција, пословне заједнице, експерата из области које иницијатива третира

БОСНА и Херцеговина нема консензус или дефинитаван став у вези са иницијативом за „мали Шенген“, иако је начелно опредјељена за јачање регионалне сарадње, изјавио је данас на Охриду предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић и рекао да примаран фокус БиХ остају европске интеграције.

Звиздић је рекао да састанак на Охриду види као добру платформу за размјену мишљења о перспективи Западног Балкана, а и наставак договорене праксе да је потребно да се представници земаља Западног Балкана не састају само у Берлину, Бриселу, Лондону…већ што чешће и ефикасније у самом региону како би дефинисали најбоље и најефикасније моделе за рјешаванаје изазова са којима се суочавају.

„Имајући у виду чињеницу да БиХ, ни на техничком, ни на нивоу експерата, није учествовала у припреми или представљању иницијативе, информисао сам саговорнике да у БиХ нема консензуса или да немамо дефинитиван став у вези са овом иницијативом“, пренио је Звиздић на заједничкој прес конференцији на Охриду.

У том смислу, навео је да је потребно да институције БиХ, Савјет министара, Предсједништво буду званично упознати са садржајем иницијативе и очекиваним бенефитима и моделима на бази којих ће се уклонити царинске баријере и унаприједити економска сарадња у региону.

„БиХ ће коначан став донијети у складу са нашим процедурама и послије озбиљне анализе од стране овлашћених институција, пословне заједнице, експерата из области које иницијатива третира“, рекао је Звиздић.

Навео је да је БиХ добила гаранције да иницијатива не представља било какав покушај супституције процеса европских интеграција земаља, нити да се њоме дерогирају постојећи регионални споразуми, попут ЦЕФТЕ, уговора о транспортној заједници.

Звиздић је додао да постоји још довољно простора да се постигнути споразуми имплементирају, када је ријеч о протоку роба, капитала, услуга и људи.

„Треба континуирано радити на унапређењу економске сарадње која ће унаприједити и политичке односе, процес помирења у региону и завршити неке процесе које дуго чекамо“, рекао је Звиздић.

Он је примијетио да, ако је дио иницијативе брисање граница, онда је са становишта БиХ, немогуће брисање граница које претходно нису потпуно дефинисане.

Звиздић је навео да БиХ до наредног састанка, у Албанији, очекује информацију о детаљима иницијативе, која ће се. после анализе овлашћених институција, наћи на пред Савјетом министара и Предсједништвом БиХ.

„И даље смо опредјељени за јачање регионалне сарадње, повјерење унутар региона, поготово са сусједима, али примаран фокус БиХ остају европске интеграције, што не значи да не треба заједно да радимо у региону, како бисмо искористили потенцијал ради привлачења инвестиција, побољшања животног стандарда, рјешавања проблема и, најважније, стварања амбијента да млади и способни остану у региону“, рекао је Звиздић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар