Главно Скупштина РС

Анкетни одбор: Бореновић имао право да изнесе свој став о Лукачевом наступу

ЋУЛУМ: ТУЖИЛАШТВО ЈОШ НИЈЕ ОКВАЛИФИКОВАЛО СМРТ ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА
  • Драго КАЛАБИЋ: „Прегласан сам. Испада да Бореновић може ујутру у пиџами износити своје мишљење као став Одбора“

АНКЕТНИ одбор формиран одлуком Народне скупштине РС с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића закључио је на данашњој сједници да у случају саопштења за јавност 27. маја 2018. године није било повреде Пословника о раду Анкетног одбора.

У том саопштењу Анкетни одбор је тврдио да су наводи из отвореног писма Драгана Лукача, министра унутрашњих послова РС, недопустиви те да је рад Одбора био јаван и транспарентан.

Подсјећања ради, Лукач је упутио отворено писмо Народној скупштини РС (НС РС) тражећи да Скупштина заштити свој простор и органе, тврдећи да је недопустиво да у Анкетном одбору буде лице за које је, како је рекао, подигнута и од стране суда потврђена оптужница за кривично дјело.

Сједницу на којој је дискутовано о овом, али и још двије тачке дневног реда, затражио је Драго Калабић, потпредсједник Одбора и један од седам његових чланова.

Калабић је тврдио да је то саопштење политички обрачун Бранислава Бореновића, а не став Анкетног одбора.

„Ја сам прегласан. Испада да Бореновић може ујутру у пиџами износити своје мишљење као став Одбора“, истакао је Калабић и додао да је сматрао да је требало узети изјаве од неких стручних људи приликом саслушања.

Иначе, Бранислав Бореновић, предсједник Одбора, казао је да предсједник представља Одбор и има право да даје изјаве, што му је Калабић оспорио.

Одбор је данас саопштио да сматра недопустивим наводе које је у јавности изнио министар Лукач и сматра их директним притиском и ометањем рада Одбора. Позвао га је да своје дјеловање врати у оквире прописане Уставом и законима Републике Српске.

Додају како од њега нису добили ниједан документ нити допис којим се оспорава учешће у раду било кога од чланова Анкетног одбора.

„Анкетни одбор потпуно је опредијељен да у задатим роковима сачини извјештај који ће помоћи што објективнијем сагледавању чињеница у вези са страдањем Давида Драгичевића, ради истине као јединог циља. У наредним данима завршиће извјештај и предложити закључке и мјере Народној скупштини РС“, наводи се у саопштењу.

Иначе, раније је донесен закључак да се сви записници са сједница Анкетног одбора, Пословник о раду и стенограми са јавних сједница на којима су узимане изјаве од појединаца учине доступним за јавност и објаве на сајту Народне скупштине Републике Српске.

Дарко Ћулум, директор Полиције РС, рекао је данас да Тужилаштво још није оквалификовало смрт Давида Драгичевића.

„На тужилаштву је да донесе процјену на основу свих доказа, информација, чињеница и радњи које се предузимају“, рекао је Ћулум.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Anketni-odbor-Nije-bilo-povrede-Poslovnika-o-radu/481010

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар