Главно Скупштина РС

Анкетни одбор саопштио да је „изненађен Лукачевим наводима“

ПОЗВАО МИНИСТРА ДА „ПОШТУЈЕ НАРОДНУ СКУПШТИНУ“ КАО ДА ЈЕ ОНА У ОДБОР УВЕЛА РАДОВАНОВИЋА

ИЗ Анкетног одбора, формираног одлуком Народне скупштине РС с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића, позвали су данас министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача „да не омета њихов рад“.

Наводе да су изненађени јучерашњим Лукачевим наводима у вези с радом овог одбора.

Подсјећају да је Анкетни одбор именован одлуком скупштинске већине и званично је почео с радом након објаве у „Службеном гласнику РС“ од 11. маја. У Анкетни одбор су изабрани: Бранислав Бореновић (ПДП) као његов предсједник, Драго Калабић (СНСД) за замјеника предсједника, за чланове Недељко Гламочак (СДС), Миланко Михајилица (СРС РС) и Горан Ђорђић, независни посланик.

Рад Анкетног одбора потпуно је јаван, а све одлуке су, како је сапштено, једногласно усвајане.

На првој сједници, након именовања, Анкетни одбор донио је Пословник о раду, којим је одлучено да група „Правда за Давида“ предложи у састав овог тијела два своја члана, који учествују у раду и имају сва права из Пословника, али без права гласа.

„Дописом од 18. маја обавијештени смо да ће у име групе ‘Правда за Давида’ у раду Анкетног одбора учествовати Борислав Радовановић и Љиљана Тешановић. Наглашавамо, рад Анкетног одбора у потпуности је јаван и ове чињенице су биле познате“, каже се у саопштењу парламента.

Осим тога, на почетку сваке сједнице Анкетног одбора, на којима су изјаве дали представници полиције и тужилаштва, све детаље су прецизно наводили, укључујући и састав и имена чланова Анкетног одбора.

„Тако се десило и на сједници Анкетног одбора у петак, 25. маја, када је изјаву дао министар Драган Лукач, који није реаговао на састав Анкетног одбора, све до тренутка када је требало да одговори на питања представника групе ‘Правда за Давида“, стоји у саопштењу.

Недопустиви су, сматрају, овакви наводи министра Лукача на рад Анкетног одбора и позивају га да поштује Народну скупштину РС и одлуке тог највишег законодавног тијела.

Лукач је јуче у отвореном писму навео да је Анкетни одбор злоупотријебио повјерење Народне скупштине да спроведе истрагу у вези са смрћу Давида Драгичевића.

Истакао је да су у Анкетни одбор ангажовали Борислава Радовановића, блогера против кога је подигнута и од суда потврђена оптужница „за кривично дјело из члана 169. став 2. у вези са ставом 1″.

Сматра да тој особи „не би ни у ком случају требало да буде дозвољен приступ у простор Народне скупштине због наведеног кривичног дјела, те његовог психичког статуса који је већ познат“.

Лукач је одбио да одговара на питања Радовановића пред Анкетним одбором.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар