Главно Свијет

Бабиш више није категорички против повлачења признања „Косова“

ЗЕМАН ПОКУШАО ДА ГА УБЈЕДИ ДА ТО ТРЕБА УЧИНИТИ И ЗАТО ШТО „КОСОВО“ ВОДЕ ЗЛОЧИНЦИ

Андреј Бабиш

  • Андреј БАБИШ послије размене мишљења са предсједником Чешке у замку Лани код Прага: „Рјешаваћемо то на састанку за координацију спољне политике. Тамо ће бити министар унутрашњих послова, министар спољних послова, предсједник Сената, предсједник Посланичког дома. То ће бити тема размјене мишљења са осталим колегама из владе

ЧЕШКИ премијер Андреј Бабиш разговарао је на редовном неформалном састанку с предсједником државе Милошем Земаном о идеји Земана да Праг повуче признање Косова.

Бабиш је саопштио новинарима да ће о томе разговарати на састанку о координацији чешке спољне политике, јер он као премијер не може да одлучи о томе сам, у име владе.

„Рјешаваћемо то на састанку за координацију спољне политике. Тамо ће бити министар унутрашњих послова, министар спољних послова, предсједник Сената, предсједник Посланичког дома. То ће бити тема размене мишљења са осталим колегама из владе“, казао је Бабиш новинарима након састанка са Земаном у замку Лани крај Прага.

Чешки премијер је прошле седмице казао да не види разлог да Чешка мијења своју политику и повлачи признање Косова из 2008. године, а у понедјељак увече није категорично искључио ни такву могућност.

„То не кажем. Расправљао сам о томе са предсједником. Он је казао да је наш став био такав и зато што смо били двије седмице у НАТО, да је то била нека политичка одлука, али да је његов став према признању Косова негативан“, рекао је Бабиш.

Предсједник Земан се у разговору са Бабишом позвао на резолуцију Посланичког дома чешког парламента у којој посланици захтевају од владе премијера Мирека Тополанека да не признаје једнострано проглашену независност Косова.

„Други аргумент је то што се суд у Хагу бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари на челу са премијером под истрагом за ратне злочине, то је нешто друго него када би били под истрагом за привредни криминал. Претпостављам да ћу на савјетовању званичника, то су четири човјека, покушати да примијеним те аргументе. Или ће ми то поћи за руком или неће, то је живот“, изнио је прошле седмице Земан чешким новинарима, који су га пратили током посјете Београду, свој други аргумент у прилог повлачењу признања.

По оцјени представника чешке опозиције, посебно оне која је 1999. године била одлучно против бомбардовања Југославије, реч је и о Земановом осећају кривице и извињењу српском народу, за то што је као чешки премијер дао савезницима у НАТО пристанак у име Чешке да се бомбардује Србија због Косова, а будући да НАТО одлучује консензусом, могао је ту одлуку својим ветом да минира.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар