Glavno Svijet

Benedikt XVI: Neke katoličke svešteničke škole otvoreno su podržavale homoseksualnost

ZA SEKSUALNA ZLOSTAVLJANJA UNUTAR KC OPTUŽIO SEKSUALNU REVOLUCIJU I KOLAPS MORALA
  • Zbog zlostavljanja u Irskoj, Čileu, Australiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Nemačkoj – Katolička crkva morala da isplati milijarde dolara odštete žrtvama

BIVŠI papa Benedikt XVI okrivio je za skandale povezane sa zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi seksualnu revoluciju 1960-ih i opšti kolaps morala, prenosi Rojters.

Nakon ostavke na poziciji pape, Benedikt (91) je vrlo rijetko izlazio u javnost, a nedavno je objavio esej u kojem je naveo da su neke svešteničke škole otvoreno podržavale homoseksualnost i da su zato pogrešno obučile buduće sveštenike.

Tokom njegovog pontifikata na površinu su počeli da izlaze skandali povezani sa seksualnim zlostavljanjima unutar Crkve.

Zbog zlostavljanja u Irskoj, Čileu, Australiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Nemačkoj – Katolička crkva morala je da isplati milijarde dolara odštete žrtvama.

Otkriće da često sveštenici zlostavljači nisi bili privedeni pravdi i da ih se samo selilo iz župe u župu, dok su biskupi zataškavali zlostavljanja, globalno je potreslo temelje Katoličke crkve i potkopalo njen autoritet.

Bivši papa, koji živi povučenim životom u nekadašnjem samostanu, napisao je esej za njemački crkveni časopis.

„Želim da navedem jednu ili dvije primjedbe kako bih pomogao u ovom teškom razdoblju”, napisao je.

Na pisanje eseja „Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja”  podstakla ga je konferencija o seksualnim skandalima unutar Crkve, koju je nedavno organizovao papa Francisko.

„Među slobodama za koje se borila revolucija 1968. godine bila je i potpuna seksualna sloboda, koja više nije priznavala nikakve norme”, napisao je i dodao kako su eksplicitno seksualno obrazovanje mladih i golotinja prisutna u oglašavanju doprinijeli slabljenju moralnih stavova.

Na društvenim mrežama ubrzo su se oglasili pojedini teolozi koji su oštro kritikovali takvu Benediktovu argumentaciju.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar