Главно Федерација/БиХ

Беванда: Све у вези са АНП-ом злонамјерно је исполитизовано

„САВЈЕТ МИНИСТАРА МОРА ВИТИ БРЗО ФОРМИРАН УЗ УВАЖАВАЊЕ СВИХ ПОЛИТИЧКИХ ОПЦИЈА“
  • Вјекослав БЕВАНДА: „Питање Годишњег националног програма (АНП) је свјесно и злонамјерно исполитизирано, иако се ради о документу који је тек један од дијелова у процесу приступања НАТО-у. У оваквом политичком амбијенту, уз све мањкавости политичког сустава Босна и Херцеговина не може постати дио било чега“

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда огласио се поводом политичке ситуације у БиХ и рекао да се Савјет министара мора хитно формирати, те да је цијела прича у вези са АНП-ом злонамјерно исполитизована.

„Поражавајућа и тужна чињеница је да и 11 мјесеци након одржавања Опћих избора из дана у дан морамо указивати на темеље функционирања демократског друштва. Формирање државне власти је процес који је већ давно морао бити окончан, а умјесто тога ушла је у безизлазан простор. Подсјетит ћу да Прорачун за 2019. годину још није усвојен, те да се институције БИХ финанцирају темељем Одлуке о привременом финанцирању, а особно сам био мета напада управо оних који су кочили доношење ових докумената“, рекао је Беванда.

„Скоро годину дана представници хрватског народа позивају на разговоре, договоре и компромис јер другог начина у Босни и Херцеговини, како смо свједоци, нема. Направимо ли кронологију свих догађања у посљедњих годину дана, не можемо не пронаћи нити једну ствар која није негативно исполитизирана“, нагласио је он.

Беванда додаје да Савјет министара мора бити брзо формиран, уз уважавање свих политичких опција које ће бити у њему заступљене.

Министар Беванда коментарисао је и евроатлантски пут Босне и Херцеговине, неопходност спровођења потписаног Споразума о принципима за формирање власти те је позвао на одговорност оних који намјерно раде опструкције.

„НАТО је наш стратешки вањскополитички интерес и хрватска политика је снажни заговорник приступа Сјеверноатлантском савезу, не само због сигурносних аспеката, него и због финанцијских и економских привилегија које то чланство доноси. Погледајте нпр. Чешку која је својим чланством подигла свој укупни БДП и савршен је примјер свеукупних привилегија свог приступања.

– У овом тренутку компромис око тог питања нажалост не постоји, а хрватски народ понајбоље зна које су посљедице наметања било чега. О тако важним питањима за будућност БиХ мора постојати заједнички став. Питање Годишњег националног програма (АНП) је свјесно и злонамјерно исполитизирано, иако се ради о документу који је тек један од дијелова у процесу приступања НАТО-у. У оваквом политичком амбијенту, уз све мањкавости политичког сустава Босна и Херцеговина не може постати дио било чега“, каже Беванда и доаје:

„Потписани Споразум о принципима за успоставу власти обухватио је кључне аспекте, од вањске политике који се тичу НАТО-а и ЕУ, реформе изборног законодавства те социоекономских и инфраструктурних реформи. Управо овај Споразум очити је примјер компромиса који се коначно мора реализирати. Имплементацијом потписаних принципа напокон би започели читав сет реформи на свим пољима. Без темељитих заокрета и реалног промишљања што је доиста Босна и Херцеговина постајемо сврха самима себи. Надам се да постоји још довољно мудрости и рационалног размишљања да у сљедећим данима окончамо ове процесе, и постигнемо коначно рјешење“.

(Н1)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар