Главно Федерација/БиХ

БиХ двојицу миграната из Авганистана – потенцијалних терориста – протјерује у Србију

НАВОДНО СУ ОПАСНИ ЗА БиХ, АЛИ НЕ И ЗА СРБИЈУ КОЈА ИХ ЈЕ ПОСЉЕДЊА РЕГИСТРОВАЛА

Слободан Ујић

  • О судбини још тројице Авганистанаца – који такође могу бити повезани са тероризмом – тек ће се одлучити

ДИРЕКТОР Службе БиХ за послове са странцима Слободан Ујић истакао је да је, након вишемјесечне истраге, коју је ова служба спровела заједно са међународним и домаћим безбједносним агенцијама, одлучено да два од пет миграната из Авганистана, који представљају потенцијалну пријетњу безбједности због тероризма, буду протјерана у Србију.

Двојица за коју је установљено да су потенцијална пријетња за БиХ, биће испоручена у Србију гдје су прије уласка у БиХ посљедњи пут регистровани. С надлежним институцијама у Србији већ је постигнут договор о њиховом испоручењу јер према евиденцији агенција и институција у Србији они нису пријетња за ову земљу“, рекао је Ујић.

Свих пет миграната од дана евидентирања у фебруару смјештено је под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Ујић је рекао да је процес провјере информација био јако тежак, а да се предмети у вези с овим мигрантима приводе крају, преноси Бирн.

Дуготрајан је то процес јер ми не можемо дјеловати сами. Ту су укључене, осим међународних и наших безбједносних агенција, и државе поријекла ових миграната. Пошто неки од њих долазе из ратом захваћених земаља дуго се чека на провјере када пошаљемо биометријске податке“, објаснио је Ујић.

Служба за послове са странцима евидентирала је и под контролу ставила пет лица која се доводе у везу с тероризмом а налазиле су се међу мигрантима у БиХ још средином фебруара. Ријеч је о лицима поријеклом из Авганистана која су у прва два мјесеца ове године пронађена на подручју Бихаћа и Сарајева.

Осим двојице миграната који ће бити пребачени у Србију, за преосталу тројицу још није донесена одлука о евентуалном удаљавању с територије БиХ.

„Постоји могућност да и они буду удаљени из БиХ, али ми можемо донијети и одлуку да им се, ако остану у БиХ, ограничи кретање, односно изрекну блаже мјере забране“, рекао је Ујић.

До сада је у БиХ, према евиденцији Службе за послове са странцима, регистрован улазак 43.000 миграната, а одлука о протјеривању двојице миграната прва је такве врсте у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар