Главно Федерација/БиХ

БиХ тражи од Хрватске да нуклеарни отпад одмакне од заједничке границе

ДОДИК ЋЕ О ТОМ ЗАХТЈЕВУ ОБАВИЈЕСТИТИ ГРАБАР-КИТАРОВИЋ И ПЛЕНКОВИЋА

ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ затражило је од Хрватске да локацију Трговска гора, која се налази у непосредној близини границе са БиХ, изузме као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада те да на подручју своје територије обезбиједи другу адекватну локацију за те намјене, која није у близини границе са БиХ.

На данашњој сједници је закључено да ће Милорад Додик, као предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, упутити писмо предсједници и премијеру Хрватске, како би о наведеном захтјеву Босне и Херцеговине обавијестио власти Хрватске.

„Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине (Милорад Додик), у име Предсједништва Босне и Херцеговине, упутиће писмо предсједници (Колинда Грабар Китаровић) и премијеру Републике Хрватске (Андреј Пленковић), којим ће их обавијестити о наведеном захтјеву Босне и Херцеговине“, истиче се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Даље се наводи да се задужује Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине да, путем дипломатско-конзуларних представништава Босне и Херцеговине, информише земље чланице Европске Уније и међународне организације које се баве питањима заштите животне средине о наведеном питању и захтјеву Босне и Херцеговине.

„Предсједништво Босне и Херцеговине ће, у оквиру своје надлежности, по овом питању, инсистирати на пуној заштити свих права која Босни и Херцеговини припадају по правилима и нормама међународног права“, закључује се у саопштењу Предсједништва БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар