Главно Свијет

Борел: ЕУ неће бити геополитичка сила ако не рјеши питање Београда и Приштине

ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ОБЕЋАО ПОСТЕПЕНУ ИНТЕГРАДИЈУ У ЕВРОПСКИ БЛОК
  • Жозеп БОРЕЛ „Фајненшел тајмс“ рекао и ово: „Посљедњих 10 мјесеци наше сусједство захваћено је пламеном, од Либије до Бјелорусије. Све је постало много горе него што се могло очекивати“        

ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел рекао је да Европска унија – уколико не стабилизује Балкан и не рјеши питање Београда и Приштине – неће моћи да се сматра геополитичком силом.

Борел је у интервјуу „Фајненшел тајмс“ од недеље, у коме је говорио о спољној политици Уније, рекао да Балкан за Брисел такође представља разлог за забринутост.

„Ако ми не стабилизујемо Балкан биће тешко да се сматрамо геополитичком силом“, рекао је Борел.

„Јер нико други неће то урадити, само ми Европљани“, додао је он.

Борел је рекао да се Брисел залаже за постепну интеграцију земаља Западног Балкана у европски блок али да има бројних неслагања између Србије и Косова, које је прогласило независност 2008, што Београд не признаје.

Говорећи шире о ситуацији у свијету Борел је у интервјуу указао да је сусједство ЕУ „обухваћено пламеном“ и позвао на „снажан и уједињен одговор“ земаља чланица.

„Посљедњих 10 мјесеци наше сусједство захваћено је пламеном, од Либије до Бјелорусије“, рекао је Борел за „Фајненшел тајмс“ и додао да је све „постало много горе него што се могло очекивати“.

„Глобална ситуација и растуће тензије са којима се суочавамо у сусједству захтјевају јак и уједињен одговор од земаља чланица“, рекао је он.

Борел је рекао да ће министри спољних послова ЕУ усвојити рестриктивне мјере против бјелоруских „званичника укључених у намјештање избора и насиље које је услиједило 21. септембра“.

Рекао је да ће се тада разматрати и Турска.

„Тензије у источном Средоземљу између Грчке, Турске и Кипра расту експоненцијално и постоји јак ризик од конфронтације која иде даље од ријечи“, упозорио је Борел.

Борел је рекао да је циљ ЕУ да „поново успостави нормалне односе са Турском“ као и стабилност у региону.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар