Главно Скупштина РС

Бореновић: СДА има огроман утицај на одлуке Уставног суда БиХ

ЛИДЕР СТРАНАКА СТАЛИ ИЗА СУПРОТСТАВЉАЊА АНТИДЕЈТОНСКОМ ДЈЕЛОВАЊУ УСТАВНОГ СУДА БиХ

БРАНИСЛАВ Бореновић, предсједник ПДП, рекао је у Народној скупштини Републике Српске да су за осуду одлуке Уставног суда БиХ попут недавне о пољопривредном земљишту Српске, те да се то, нажалост, дешава плански и са великом улогом СДА.

„Ту је велика улога СДА чији је утицај на Уставни суд огроман приликом доношења одлука. Тим судом се вјешто управљало у ранијем периоду и када је ријеч о Дану Републике Српске па и сада око пољопривредног земљишта“, рекао је Бореновић.

„Уставни суд се овдје поставља у улогу уставотворца, што је недопустиво. Застрашујуће је да Бакир Изетбеговић из СДА каже да користи тај суд као механизам своје политике. На то нису реаговале правосудне институције што је недопустиво“, указао је Бореновић.

Он је рекао да су потребне реформе Уставног суда БиХ и да се Српска налази у сложеној позицији јер нема представника Срба у кључним институцијама на заједничком нивоу.

„У новом закону о Уставном суду БиХ треба настојати да се склоне стране судије, али и они који су били у главним органима појединих политичких партија“, рекао је Бореновић.

Чавић: Ми поштујемо Дејтон, а Бошњаци желе унитарну земљу

Драган Чавић, предсједник НДП-а, рекао је да међународни представници у суштини стоје иза одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

„Ми се разликујемо у перцепцији БиХ. Ми поштујемо Дејтон, а Бошњаци желе унитарну земљу“, рекао је Чавић.

Нешић: Ко урушава Српску – урушава БиХ

Ненад Нешић, вршилац дужности предсједника ДНС-а, рекао је да се „на примјеру Уставног суда најбоље огледа сва апсурдност БиХ“.

„Они који се највише залажу за БиХ неће да схвате да је она творевина која почива на два стуба – Републици Српској и Федерацији. Ако урушите један стуб – Српску, онда урушавате ту творевину. Данас одлучујемо да ли ћемо ово питање искористити за међусобне размирице или ћемо заједно стати у одбрани отаџбине. Позивам вас да урадимо ово друго. Српска мора да буде изнад сваке партије“, поручио је Нешић. 

Стевандић: Уставни суд је негација принципа на којима почива БиХ

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је да дејтонски принцип као и сам Устав БиХ подразумијевају конститутивност три народа, што није случај са Уставним судом.

„Уставни суд је суштински негација принципа на којима почива БиХ“, рекао је Стевандић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар