Glavno Skupština RS

Borenović: SDA ima ogroman uticaj na odluke Ustavnog suda BiH

LIDER STRANAKA STALI IZA SUPROTSTAVLJANJA ANTIDEJTONSKOM DJELOVANJU USTAVNOG SUDA BiH

BRANISLAV Borenović, predsjednik PDP, rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su za osudu odluke Ustavnog suda BiH poput nedavne o poljoprivrednom zemljištu Srpske, te da se to, nažalost, dešava planski i sa velikom ulogom SDA.

„Tu je velika uloga SDA čiji je uticaj na Ustavni sud ogroman prilikom donošenja odluka. Tim sudom se vješto upravljalo u ranijem periodu i kada je riječ o Danu Republike Srpske pa i sada oko poljoprivrednog zemljišta“, rekao je Borenović.

„Ustavni sud se ovdje postavlja u ulogu ustavotvorca, što je nedopustivo. Zastrašujuće je da Bakir Izetbegović iz SDA kaže da koristi taj sud kao mehanizam svoje politike. Na to nisu reagovale pravosudne institucije što je nedopustivo“, ukazao je Borenović.

On je rekao da su potrebne reforme Ustavnog suda BiH i da se Srpska nalazi u složenoj poziciji jer nema predstavnika Srba u ključnim institucijama na zajedničkom nivou.

„U novom zakonu o Ustavnom sudu BiH treba nastojati da se sklone strane sudije, ali i oni koji su bili u glavnim organima pojedinih političkih partija“, rekao je Borenović.

Čavić: Mi poštujemo Dejton, a Bošnjaci žele unitarnu zemlju

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, rekao je da međunarodni predstavnici u suštini stoje iza odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

„Mi se razlikujemo u percepciji BiH. Mi poštujemo Dejton, a Bošnjaci žele unitarnu zemlju“, rekao je Čavić.

Nešić: Ko urušava Srpsku – urušava BiH

Nenad Nešić, vršilac dužnosti predsjednika DNS-a, rekao je da se „na primjeru Ustavnog suda najbolje ogleda sva apsurdnost BiH“.

„Oni koji se najviše zalažu za BiH neće da shvate da je ona tvorevina koja počiva na dva stuba – Republici Srpskoj i Federaciji. Ako urušite jedan stub – Srpsku, onda urušavate tu tvorevinu. Danas odlučujemo da li ćemo ovo pitanje iskoristiti za međusobne razmirice ili ćemo zajedno stati u odbrani otadžbine. Pozivam vas da uradimo ovo drugo. Srpska mora da bude iznad svake partije“, poručio je Nešić. 

Stevandić: Ustavni sud je negacija principa na kojima počiva BiH

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da dejtonski princip kao i sam Ustav BiH podrazumijevaju konstitutivnost tri naroda, što nije slučaj sa Ustavnim sudom.

„Ustavni sud je suštinski negacija principa na kojima počiva BiH“, rekao je Stevandić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar