Главно РС и матица

Брнабић: Сваком ученику и студенту у Србији биће додељен јединствени образовни број

НАГЛАСИЛА ДА СРБИЈА УЛАЗИ У ДОСАД НАЈВЕЋУ РЕФОРМУ СВОГ ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА
  • „Први пут ћемо имати тачан преглед колико имамо ученика, у које школе иду, након основних школа у које школе се уписују, шта раде након тога, да ли уписују факултете или иду на тржиште рада, колико брзо су се запослили, где су се запослили, за коју просечну плату“

У СРБИЈИ ће у марту 2020. године заживјети Јединствени информациони систем просвјете који ће први пут омогућити држави да има преглед над цјелокупним током образовања ученика, од уписа до завршетка школовања и запосљења, изјавила је предсједник Владе Ана Брнабић.

Брнабићева је оцијенила да је овај систем највећа реформа српског образовног система деценијама уназад.

„Тај систем ће нам омогућити да први пут у Србији имамо тачан преглед колико имамо ученика, у које школе иду, након основних школа у које школе се уписују, шта раде након тога, да ли уписују факултете или иду на тржиште рада, колико брзо су се запослили, где су се запослили, за коју просечну плату“, рекла је Брнабићева за Танјуг.

Она је напоменула да ће додјелом јединственог образовног броја сваком ученику и студенту у Србији у марту наредне године бити завршена прва фаза овог пројекта.

Брнабићева је навела да је новина и да ће подаци бити повезани са Централним регистром обавезног социјалног осигурања што ће омогућити да држава лакше сагледа потребе привреде или колико након завршених студија дипломци чека на посао.

Овај систем ће, додала је Брнабићева, омогућити и бољу комуникацију између послодаваца и система образовања.

Према њеним ријечима, од 1. септембра сигурно ће почети да функционише и 10.000 дигиталних учионица у 500 школа у земљи, чиме је обухваћено око 200.000 ђака.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар