Glavno Svijet

Broj žrtava osam terorističkih napada na Šri Lanki dostigao 321

ISLAMSKA DRŽAVA SVE PRIPISALA SEBI, ALI VLASTI ODGOVORNIM SMATRAJU LOKALNE EKSTREMISTE

ISLAMSKA država objavila je da stoji iza osam terorističkih napada na Šri Lanki.

Prvih šest napada terorista-samoubica opasanih eksplozivom dogodilo se u glavnom gradu zemlje Kolombu, Negombu i Batikalo, sedmi u Dehivalu na zapadu ostrva, a osmiu jednom od predgrađa Kolomba.

Broj poginulih u tim napadima na luksuzne hotele i crkve povećan je na 321, izjavio je ministar odbrane Šri Lanke Ruvan Vidževarden.

On je u obraćanju poslanicima rekao da je u napadima izvršenim 21. aprila ranjena 521 osoba.

Otkrio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da su napadi u Kolombu bili odmazda za napade na džamije na Novom Zelandu, ali Islamsku državu nije ni pomenuo.

Naprotiv, ukazao je da su za napad odgovorne dvije lokalne islamističke organizacije. Pritom je zatražio stavljanje van zakona jedne od njih – National Thowfeek Jamaath – za koju je naveo da je odgovora za neke od eksplozija.

Policija je uhapsila 40 osumnjičenih, uključujući i vozača kombija koji su navodno koristili bombaši-samoubice i vlasnika kuće u kojoj su neki od njih živjeli.

U napadima Australijanca Brentona Taranta (28) na dvije džamije u mjestu Krajstčerč 15. marta je ubijeno 50 ljudi , a 48 ranjeno.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar