Главно РС и матица

Бугарска и Грчка договориле градњу хаба који ће бити важна тачка «Балканског тока»

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ: «ЗА КОЈИ ДАН ПОЧИЊЕМО РАДОВЕ- МАШИНЕ СУ ВЕРЋ ИЗАШЛЕ НА ТЕРЕН»
  • Бугарски премијер Бојко БОРИСОВ по завршетку саммита балканске квадритерале у Букурешту: «Предложио сам да то буде ‘Балкански ток’, да не правимо разлику између наших земаља. Имаћемо тај ток и добијаћемо течни гас и гас из Изреала и такође руски гас преко Турског тока»
  • Александар ВУЧИЋ: «То је хаб у Бугарској који прима руски гас из Турског тока, али и преко интерконектора део течног гаса из луке Александропулис, и у будућности нешто од гасовода Ист Мед, који иде од Израела и Кипра до Грчке. Борисов је паметан и назива га „Балкански ток“, да Америкаци не би замерили. Али, ми знамо који је то гас, додао је Вучић. То је 90 одсто руски гас»

БУГАРСКА и Грчка су састанку у Букурешту донијеле одлуку да потпишу у јуну уговор о оснивању заједничке компаније која ће градити гасни интерконектор „Балкански ток“, изјавио је Бојко Борисов.

Бугарски премијер је након састанка квадрилатерале са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерима Румуније и Грчке, Вјориком Данчилом и Алексисом Ципрасом, рекао да је ријеч о гасном интерконектору капацитета пет милијарди кубних метара гаса.

„Предложио сам да то буде ‘Балкански ток’, да не правимо разлику између наших земаља. Имаћемо тај ток и добијаћемо течни гас и гас из Изреала и такође руски гас преко Турског тока“, нагласио је Борисов.

Каже да је позвао предсједника Србије Вучића да заједнички и са Србијом направе церемонију отварања тог пројекта и да ће се то догодити у наредних неколико мјесеци.

Вучић рекао је ће Србија свакако бити дио пројекта, који бугарски премијер назива „Балкански ток“, иако је ријеч о претежно руском гасу из Турског тока, и најавио да радови почињу за који дан.

Енергетска мапа Балкана се сада потпуно мења, истакао је предсједник Вучић.

„Борисов као озбиљан, мудар, паметан политичар, да не би нешто називао Јужним или Турским током, назива га „балканским““, рекао је Вучић и објаснио:

„То је хаб у Бугарској који прима руски гас из Турског тока, али и преко интерконектора део течног гаса из луке Александропулис, и у будућности нешто од гасовода Ист Мед, који иде од Израела и Кипра до Грчке. Али, Борисов је паметан и назива га „Балкански ток“, да Америкаци не би замерили. Али, радећи на Ист меду, нису љути ни Американци, ни Руси“.

Али, ми знамо који је то гас, додао је Вучић.  То је 90 одсто руски гас, а 10 одсто – све остало, каже он.

Он је додао да су у Букурешту он и Борисов разговарали о још два гасовода – Ист Меду и како би могао да се снабдева гасом јужни дио земље новим гасоводом који би се повезао за Зајечаром, и гасоводом који иде из Констанце.

„Али, видећемо како ће то у будућности да тече, прво да завршимо „Балкански ток“. Ми учествујемо у томе, у то нема сумње. За који дан почињемо радове и машине су већ изашле на терен“, рекао је Вучић.

Поновио је да се потпуно мијења енергетска мапа Балкана.

„Ми који смо трошили мало гаса сада индустријски јачамо и трошимо више и у складу са тим биће нам потребнији. Тамо где имате гаса имате могућност за развој индустрије, за веће богатство“, закључио је Вучић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар