Главно Свијет

Цакај: Делегација Албаније због солидарности са „Косовом“ не долази у Сарајево

ОЦЕНИО ДА ЈЕ „КОСОВО СА ФУСНОТОМ“ ПРОТИВНО „ПОВЈЕРЕЊУ И ДОБРОСУСЈЕДСКИМ ОДНОСИМА“

АЛБАНИЈА отказује учешће на самиту СЕЕЦП у знак солидарности с Косовом“, поручио је министар иностраних послова те земље Гент Цакај.

Он је на Твитеру објавио да је „однос организатора самита према Косову неприхватљив и да је у супротности са циљем стварања атмосфере повјерења, добросусједских односа и стабилности“.

„Нема сарадње без једнаког третмана. Остајемо заједно“, поручио је Цакај.

Претходно је Хашим Тачи рекао да неће присуствовати Самиту о сарадњи у југоисточној Европи у БиХ, јер је, како је навео, позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе учеснице.

Самит СЕЕЦП почиње сутра, а одржава се у Сарајеву и на Јахорини у присуству бројних државника.

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак биће домаћин састанка министара спољних послова.

Како је најављено, на тај начин БиХ завршава једногодишње предсједање овом регионалном иницијативом. Босна и Херцеговина је своје друго предсједање СЕЕЦП-ом преузела у априлу 2018. године од Републике Словеније.

На састанку у Сарајеву, на којем ће учествовати висока делегација учесница СЕЕЦП-а, представници Европске уније и Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) разговараће се о актуелном замаху интеграција у ЕУ, активностима на повезивању у региону СЕЕЦП-а и шире као предуслову за одрживи развој те регионалним и европским интеграцијским процесима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар