Glavno Svijet

Cakaj: Delegacija Albanije zbog solidarnosti sa „Kosovom“ ne dolazi u Sarajevo

OCENIO DA JE „KOSOVO SA FUSNOTOM“ PROTIVNO „POVJERENJU I DOBROSUSJEDSKIM ODNOSIMA“

ALBANIJA otkazuje učešće na samitu SEECP u znak solidarnosti s Kosovom“, poručio je ministar inostranih poslova te zemlje Gent Cakaj.

On je na Tviteru objavio da je „odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti“.

„Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno“, poručio je Cakaj.

Prethodno je Hašim Tači rekao da neće prisustvovati Samitu o saradnji u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Samit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu brojnih državnika.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak biće domaćin sastanka ministara spoljnih poslova.

Kako je najavljeno, na taj način BiH završava jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom. Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će učestvovati visoka delegacija učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) razgovaraće se o aktuelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regionu SEECP-a i šire kao preduslovu za održivi razvoj te regionalnim i evropskim integracijskim procesima.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar