Главно Странке

Чавић: Закон ФБиХ о земљишним књигама не смије бити у функцији етничког чишћења Срба

УПОЗОРИО ДА И ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БиХ МОЖЕ УТИЦАТИ НА ОДЛАЗАК СРБА ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ
  • „Недопустиво је административно одузимање имовине некоме које је одсутан из ФБиХ, јер је побјегао од ратних дејстава или страдао, па његови насљедници тешко у процесима долазе до те имовине јер је то директно отимање имовине“

ПРЕДСЈЕДНИК НДП-а Драган Чавић изјавио је данас Срни да свака одлука која иде у правцу ускраћивања права власништва над имовином лицима која су одсутна из Федерације БиХ представља директно отимање њихове имовине, али и подстиче наставак етничког чишћења.

„Уставни суд БиХ је донио доста одлука које су најмање правичне, а више политичке. Свака одлука тог суда која је у контексту да административним разлозима одузме имовину некоме које је одсутан из ФБиХ, јер је побјегао од ратних дејстава или страдао, па његови насљедници тешко у процесима долазе до те имовине, директно је отимање имовине“, рекао је Чавић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ према којој је Закон о земљишним књигама ФБиХ у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

Према његовим ријечима, најопасније је доносити одлуке које могу подстицати етничко чишћење, посебно Срба са простора ФБиХ, а таквом се, навео је, може сматрати одлука Уставног суда БиХ.

Одлучујући о захтјеву 29 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ, Уставни суд БиХ утврдио је да су спорне одредбе Закона о земљишним књигама ФБиХ у складу са одребама Устава БиХ и Европске конвенције у вези с правом на правично суђење и правом на имовину.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске поднио је 7. фебруара апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ јер су њиме онемогућени грађани у кориштењу имовине.

Посланик овог клуба Бојан Видић образложио је тада да су неуставни чланови 67 и 72 Закона о земљишним књигама ФБиХ и да нису усклађени са Европском конвенцијом о заштити људских права.

„Приликом формирања земљишних књига у ФБиХ, за разлику од Републике Српске, утврђивање података о власницима врши се без позивања људи који су вишегодишњи власници имовине. Оставља се рок од 30 дана за прибављање података, а да се при томе не позивају људи који имају имовину“, појаснио је Видић.

Он је навео да ово може довести до великих злоупотреба и да постоје информације да се тако нешто догодило у општини Завидовићи, односно да власници нису преузимали потребне податке.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар