Главно Свијет

Чавушоглу Столтенбергу: Купили смо С-400 да Турску више не штите Холандија, Италија и Шпанија

ПРЕДОЧИО ГЕНСЕКУ НАТО: НЕ ЖЕЛИМО ДА УНУТАР АЛИЈАНСЕ БУДЕМО ВЈЕЧИТИ МОЛИЛАЦ
  • Шеф турске дипломатије оптужио чланице НАТО да се проводом операције његове земље против сиријских Курда понашају – дволично

ТУРСКА као да је осудила Сједињене Државе и НАТО да из Анкаре слушају непријатне истине.

Њен министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је генералном секретару НАТО, Јенсу Столтенбергу, да се његова земља одлучила за куповину руских зенитних ракетних система С-400 зато што јој је дојадио да унутар западне војне алијансе буде „вјечити молилац“.

Оне који то нису знали, подсјетио је да Турска – све до куповине С-400 – није имала своје ПВО-системе, па су своје системе Patriot на њеној територији држале Холандија, Италија и Шпанија.

У наставку је нагласио: „Постављали су их, па повлачили, па опет постављали. Ово није критика. Све се то догађало због неизбежне ротације ПВО-система и њихових посада и ја се у име Турске захваљујем нашим савезницима за ту помоћ. Али, и то је био разлог што смо жељели да имамо своју ПВО. Зато смо купили С-400“.

Чавушоглу је у Столтенберговом присуству рекао и да се земље чланице НАТО, које осуђују турску војну операцију у Сирији, „понашају дволично“. Још је додао:

„То не могу да схватим. Сви знају да су Радничка партија Курдистана и (курдске снаге самоодбране (YPG) једно те исто. Сви признају и да су наша страховања легитимна, а ако је тако – онда је легитимно и да се боримо против онога што нас узнемирава. Mеђутим, такве чланице оспоравају наше право операцију. Још и подржавају терористе“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар