Главно Федерација/БиХ

ЦИК БиХ из иностранства добија пријаве за гласање на име умрлих лица

ВИШЕ ОД 150 ПРИЈАВА ИЗ СВИЈЕТА СТИГЛО СА ИСТЕ МЕЈЛ-АДРЕСЕ
  • Провјером утврдила да је више од 150 пријава за гласање из иностранства стигло са исте мејл-адресе, десет пријава са исте поштанске адресе, а било је пријава и са адреса на којима су регистроване кафане, пекаре…
  • Пред ЦИК-ом ускоро би се могла наћи и информација о политичким партијама сличног назива, као и о онима које су регистроване на истој адреси с обзиром. Примјера ради, Хрватска сељачка странка и Хрватска сељачка странка БиХ су двије различите политичке партије с различитим предсједником, али на истој адреси

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија (ЦИК) БиХ одлучила је даобавијести надлежне полицијске агенције и Тужилаштво БиХ да је добила четири пријаве за гласање из иностранства за које је утврђено да су на име преминулих особа.

Поред овога, током провјера утврђено је и да је више од 150 пријава за гласање из иностранства стигло са исте мејл-адресе, десет пријава са исте поштанске адресе, а било је пријава и са адреса на којима су регистроване кафане, пекаре…

„ЦИК је опредијељен да прати све активности и на одговарајући начин обрађује све пријаве и код уочених неправилности, одмах ћемо обавјештавати надлежно тужилаштво. Није довољно да ЦИК уочи такву неправилност, потребно је да надлежне полицијске агенције и тужилаштва правовремено реагују, и то одмах сада, на почетку, како би се спријечило свако поступање које према нашој оцјени садржи елементе кривичног дјела“, рекла је Вања Бјелица Прутина, предсједница ЦИК-а, на данас одржаној сједници.

Она је истакла да ће ЦИК тражити и одржавање хитног састанка с Тужилаштвом БиХ и СИПА, на којем ће им презентовати све информације којима располажу и тражити што хитнију реакцију да се та дјела расвијетле у што краћем року како би се стало на пут свим будућим покушајима злоупотреба.

„Пратимо сваку пријаву и на сваку злоупотребу ћемо реаговати“, рекла је она.

Пред ЦИК-ом ускоро би се могла наћи и информација о политичким партијама сличног назива, као и о онима које су регистроване на истој адреси с обзиром на то да је јуче утврђено да су након ургенције Хрватска сељачка странка и Хрватска сељачка странка БиХ доставиле финансијске извјештаје. Занимљиво је да су ово двије различите политичке партије с различитим предсједником, али на истој адреси.

„Мени је само проблематично, све ми је врло сумњиво. Видим да су два различита предсједника у странци, али странка је с готово идентичним именом на истој адреси. Треба пратити ово“, рекла је Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК БиХ, додајући да је мало индикативно да ниједна од ове двије партије не доставља финансијски извјештај.

Иначе, против ових странака обустављен је поступак утврђивања одговорности јер су на крају тек након захтјева ЦИК-а доставиле финансијски извјештај за 2019.

На данашњој сједници ЦИК-а било је ријечи и о припреми новог буџетског захтјева за одржавање избора у смјеру већих материјалних трошкова због вируса корона.

Суад Арнаутовић, члан ЦИК-а, рекао је током сједнице да нико није знао када се припремао буџет да ће се избори одржавати у ванредним околностима.

„Потребно је припремити буџетски захтјев и чекати када ћемо га упутити. Морамо знати да овај буџет када једном прође неће бити достатан за додатна материјална средства која су нам потребна за рад бирачких одбора, општинских изборних комисија, ЦИК-а, главног центра у условима пандемије“, рекао је Арнаутовић.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар