Главно Федерација/БиХ

Човић: Ентитет Република Српска записан је под тим именом 1995. у Дејтону

ПОРУЧИО БАКИРУ ИЗЕТБЕГОВИЋУ ДА У БиХ „НЕМА БОЉЕГ ДОМОЉУБЉА ОД УСТАВНОГ“

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-БиХ, коментиришући најаве СДА за подношење апелације Уставном суду БиХ о преиспитивању имена РС, рекао је да је овај ентитет записан с тим именом од 1995. године и да иза отварања оваквог питања стоји неки други циљ.

Према његовом мишљењу, тај други циљ би могла бити нестабилност или отварање расправа између представника два народа.

„Не улазим у то шта је била идеја Бакира Изетбеговића, али имам обичај рећи – нема бољег домољубља од уставног у БиХ. Бојим се да је ово један од потеза које смо имали више пута, попут мобилизирања бошњачких странака око ревизије тужбе, иако смо знали да је то завршен чин, прича око Пељешког моста и слично. Штитити БиХ морамо, али то треба бити заједничка потреба свих политичких легитимних представника који су изабрани на изборима и наћи ћемо рјешења за сва питања. Ако је то само хир једног појединца или једне политике, бојим се да ће сваки завршити на сличан начин као до сада. Имамо штету, а то је неповјерење које јача“, казао је Човић.

Говорећи о опасности да плате и пензије у ФБиХ не буду исплаћене уколико сједница Дома народа Парламента ФБиХ не буде одржана до 1. фебруара, Човић је рекао да сматра да нема препрека да у наредних седам дана буде формиран и други дом Парламента ФБиХ.

„Рјешење ће наћи предсједник ФБиХ заједно с властима, а наше је да помогнемо да се успостави Дом народа и имамо Парламент у пуном сазиву који може изгласати буџет. ХДЗ ће дати свој допринос да представници гдје их ми бирамо, њих 12-13, буду изабрани првог“, казао је.

На констатацију да се улази у четврти мјесец од избора, а резултати нису имплементирани, односно власт још није успостављена на свим нивоима, Човић је подсјетио како је упозоравао да би ово могла бити несагледива криза јер није усвојен Изборни закон у складу с одлукама Уставног суда и зато што је изневјерен однос између партнера три народа, понављајући тврдњу да се покушало бирати у име легитимних представника само Хрватима.

„То само по себи тражи политички договор. Уз мало мудрости можемо избјећи било какве кризе, али исто тако уз мало нетактичности можемо имати кризу израженију од ове данас. Заговарамо да избјегнемо било какву кризу, али и да ријешимо могућност да нико не бира за нас, односно да се ријеши питање Изборног закона“, рекао је Човић.

(Klix.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар