Главно Федерација/БиХ

Човић и Изетбеговић договорили партнерство својих странака – од кантона до БиХ

„СТВОРЕНЕ СУ ПРЕТПОСТАВКЕ ДА ФБиХ ПОСТАНЕ НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ НА БАЛКАНУ“
  • Драган ЧОВИЋ: „На нивоу БиХ већине постоје, за хрватску и српску смо дефинисали, сад је питање ко је бошњачка већина. Довољна је СДА, ако то жели, и имамо већину и можемо ићи у формирању Савјета министара. Изетбеговић и његова коалицијска снага уз умијеће и с наше стране може обезбиједити већину и у ФБиХ, ако то жели“
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Имамо обавезу да идемо даље заједно. У прошлим мандатима било је неспоразума, али су ове двије странке представљале спрег који је земљу вукао напријед

ХДЗ БиХ и СДА данас су договорили партнерство за формирање власти на свим нивоима, од кантона, преко Федерације до нивоа БиХ, рекао је предсједник ХЏ-а БиХ Драган Човић, наглашавајући да је предуслов за формирање власти измјена Изборног закона БиХ.

„Став ХДЗ-а и Хрватског народног сабора /ХНС/ јесте да са бошњачким странкама разговарамо на начин да видимо европску перспективу овог простора, те да у првом елементу те европске или реформске агенде имамо измјену Изборног закона БиХ“, изјавио је Човић након састанка делегација двије странке.

Он је навео да ХДЗ БиХ и ХНС желе да обезбиједе „да се више никад не деси оно што се овога пута догодило приликом избора хрватског члана Предсједништва БиХ“.

„Чини ми се да смо се у вези са тим разумјели и да ће сада требати видјети којом динамиком то урадити“, додао је Човић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ нагласио је да није ријеч о коалицији због фотеља, већ да ће бити сачињен документ у коме ће прецизно писати свака ставка договора.

„Када то будемо дефинисали и потписали, онда ћемо вјероватно кренути у партнерски однос“, рекао је Човић, који је поручио да власти у пет кантона, те у ФБиХ и на нивоу БиХ нема без ХДЗ-а.

Одговарајући на питање да ли СДА и ХДЗ имају потребну већину за формирање власти у ФБиХ и на нивоу БиХ, Човић је рекао да та већина постоји.

„На нивоу БиХ већине постоје, за хрватску и српску смо дефинисали, сад је питање ко је бошњачка већина. Довољна је СДА, ако то жели, и имамо већину и можемо ићи у формирању Савјета министара. Изетбеговић и његова коалицијска снага уз умијеће и с наше стране може обезбиједити већину и у ФБиХ, ако то жели“, рекао је Човић.

Он је поручио да су потребни чисти и искрени односи између Хрвата и Бошњака и ко год нарушава те односе, како год то желио приказати, прави штету.

„Морамо обезбиједити легитимно представљање и ми ћемо то урадити. Не треба журити у власт, не треба је ни заустављати. Треба да створимо предуслове за власт која ће радити“, рекао је Човић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић подсјетио је да су ХДЗ и СДА дуго времена коалициони партнери, те да су и на овим изборима добили релативну подршку Бошњака и Хрвата.

Имамо обавезу да идемо даље заједно. У прошлим мандатима било је неспоразума, али су ове двије странке представљале спрег који је земљу вукао напријед, рекао је Изетбеговић.

Он је навео да је резултат тога 70.000 нових радних мјеста, као и да су створене претпоставке да ФБиХ постане највеће градилиште на Балкану.

„Договорили смо се да се будућа сарадња базира на јасном програму. СДА ће у понедјељак понудити програм који ће бити базиран на три елемента – мир и стабилност у БиХ и на Балкану, реформе на европском путу и масовна изградња БиХ“, навео је Изетбеговић.

Он је додао да ХДЗ као проблем истиче избор легитимних представника, а за СДА је прихватљиво све што је базирано на Уставу и пресудама Уставног суда БиХ, Суда у Стразбуру и европским конвенција.

„Да ли је то могуће ускладити? Врло тешко, али није немогуће“, оцијенио је Изетбеговић.

Он је додао да ће СДА у понедјељак, 3. децембра, покушати да разговара са странкама љевице, односно „БХ блока“ како су се назвали, јер би СДА вољела имати тај блок са собом у власти.

„Волио бих их имати са собом и покушаћемо ићи у том смјеру. Ако не буде ишло, мораћемо тражити алтернативу. То ће бити слабије, с мањим бројем руку. Пробаћемо наћи компромис и помирење, не само националног, већ да се и идеолошки помирују ствари“, проучио је Изетбеговић.

Састанак страначких делегација одржан је у Градској вијећници у Мостару.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар