Главно Федерација/БиХ

Човић: За формирање власти у Федерацији потребна ће бити Божија помоћ

УПОЗОРИО: ФОРМИРАЊЕ ДОМОВА НАРОДА У БиХ И ФБиХ МОГУЋЕ САМО УЗ ИЗМЈЕНУ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

ЧЛАН Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је за „Дневник 2″ БХТ 1 да нема услова за формирање власти и да је конституисање домова народа у БиХ и ФБиХ могуће само уз измјену Изборног закона.

Према његовим ријечима, за формирање власти у Федерацији потребна ће бити Божија помоћ.

Истиче да власт може бити формирана у кантонима те на нивоима гдје се ради о аутоматизму, попут Савјета министара БиХ и Предсједништва БиХ.

„Али сваки наредни корак ка успостави другог дома и на ентитетској разини и на разини Вијећа министара други дом, који је услов за функционирање власти, треба нам измјена Изборног закона. Што се Федерације тиче, нека нам драги Бог помогне“, казао је Човић.

Сматра да се измјене Изборног закона могу договорити ако за то постоји воља.

„Да ли ми имамо капацитет да то урадимо? Ако ми имамо капацитет, то је ријешено истог тренутка. То је договорено за двије секунде. И начин и методологија итд. Међутим, бавити се тиме како може, а да уопће не говоримо о садржају, то је бесмислено. То радимо већ двије године и ја на то не бих трошио више нити једне секунде“, навео је Човић.

Тврди да је конституитивна сједница Представничког дома одгођена јер странка на чијем је челу чека ко ће јој, поред СНСД-а, бити трећи партнер за успостављање власти на државном нивоу.

„У сваком случају, сједница ће бити одржана у законском року, како је то дефинирано у Изборном закону, а то је најдаља 7. децембар. ХДЗ има пет представника у Заступничком дому БиХ. СНСД има шест представника плус три које веже за себе према коалицијском споразуму, а то је укупно девет. Значи ми укупно имамо 14 руку и треба нам још осам, седам, девет или десет, већ колико ћемо наћи, али не мање од тога, да бисмо добили 23 руке и на првој сједници ће се бирати комисија која ће бирати Вијеће министара. Већ до тада ћемо имати у име Предсједништва кандидата за мандатара Вијећа министара и онда тај процес усуглашавање иде врло брзо. Тако да бисмо ми, теоретски, већ на идућој некој сједници могли имати потврду мандатара и онда ћемо ми већ знати које је Вијеће министара“, рекао је лидер ХДЗ-а БиХ.

Подсјећамо, мандат делегата у домовима народа траје док се не изаберу нови, што би могао бити проблем с обзиром да су неки од актуелних делегата на Општим изборима у октобру изабрани у Представнички дом. То значи да ће се морати опредијелити за позицију јер истовремено не могу сједити и у домовима народа и у Представничком дому.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар