Glavno Skupština RS

Čubrilović: Neformiranje Savjeta ministara ide na savjest međunarodne zajednice

„U IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE NIGDJE NE PIŠE DA SRPSKA NEŠTO NIJE ISPUNILA“
  • Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko ČUBRILOVIĆ: Cinizam nekih činovnika međunarodne zajednice ogleda se i kroz sam izvještaj Evropske komisije u kojem se kaže da BiH nije uradila mnogo toga, a nije priznala ni Kosovo. Pa, to Kosovo nije priznalo pola svijeta, nisu priznale ni neke zemlje članice EU, ali se to kao neka negativnost pripisuje BiH

PREDSJEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Trnovu da neformiranje Savjeta ministara ide na savjest međunarodne zajednice koja više doprinosi tome da nema tog pomoćnog tijela Predsjedništva BiH, nego što se trudi da bude uspostavljen.

„Sigurno je da nikome u BiH ne odgovara neformiranje Savjeta ministara kao završni čin primjene rezultata opštih izbora iz prošle godine. To sasvim sigurno ne odgovara Republici Srpskoj, ali, uvjeren sam, ne odgovara ni svim građanima BiH“, rekao je Čubrilović Srni.

On je ukazao i na cinizam koji pokazuju neki činovnici međunarodne zajednice, koji se ogleda i kroz sam izvještaj Evropske komisije, gdje se kaže da BiH nije uradila mnogo toga, a nije priznala ni Kosovo.

„Pa, to Kosovo nije priznalo pola svijeta, nisu priznale ni neke zemlje članice EU, a to se pripisuje kao neka negativnost BiH. Ovdje treba definisati gdje leži problem. Republika Srpska u pomenutom izvještaju ne pominje se u negativnom kontekstu, odnosno nigdje ne piše da Srpska nije ispunila preuzete obaveze“, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ispoštovala je sve ono što je dogovorila sa međunarodnom zajednicom, a to se prvenstveno odnosi na mehanizam koordinacije koji je usaglašen i gdje svi nivoi vlasti treba da odgovaraju i rade ono za šta su Ustavom BiH zaduženi.

„Neformiranje Savjeta ministara više ide na savjest međunarodne zajednice koja doprinosi tome da nema tog tijela, nego što se trudi da napravi taj savjet. Mislim da se zloupotrebljavaju i koriste neke političke opcije, prije svega iz reda bošnjačkog naroda, kako bi svoje ciljeve stavili ispred ciljeva građana BiH“, rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On očekuje da, ipak, pobijedi savjest vodećih političara u BiH koji bi trebalo da do konačnog rješenja dođu što prije jer, kako je ocijenio, svaki dan odgađanja formiranja Savjeta ministara znači još jedan izgubljeni dan za građane i BiH kao zemlju koja teži da bude ravnopravan član EU.

Čubrilović je ponovio da će ključne institucije Republike Srpske energično odbaciti sve ucjene i pritiske na srpske predstavnike u institucijama BiH u vezi sa formiranjem izvršne vlasti na nivou BiH.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar