Главно Скупштина РС

Чубриловић: Ослобађање Орића је увреда за више од три хиљаде српских жртава

„ПРЕСУДА НАСЕРУ ОРИЋУ ДО ТЕМЕЉА РУШИ ПРОЦЕС ПОМИРЕЊА НАРОДА“

НЕДЕЉКО Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске данас је најоштрије осудио ослобађајућу пресуду ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу, коју је изрекао Суд БиХ, истичући да је то наставак селективног, политички обојеног, необјективног и неправедног рада највиших правосудних институција Босне и Херцеговине.

„То је још једна у низу бројних пресуда правосуђа БиХ која руши правду, истину и помирење у овој земљи. Суд БиХ наставио је праксу игнорисања злочина почињених над Србима у протеклом рату у предметима у којима бројни материјални докази и изјаве свједока потврђу сва звјерства и страшне злочине почињене над српским цивилима и војницима“, нагласио је предсједник Чубриловић.

Он је истакао да је другостепена пресуда Орићу зацементирала истину да правосуђе БиХ суди искључиво под утицајем политике упркос обавезујућим међународним декларацијама о професионалном и правичном судском поступку и деценијским болним апелима и вапајима породица српских жртава да се коначно утврди истина о страдању њихових најмилијих и да одговорни за злочине буду адекватно кажњени.

„Ово је увреда за више од три хиљаде српских жртава из регије Бирач. Спаљена српска села, убијени цивили на кућном прагу, крвави пир бошњачке војске у селу Кравица на Божић 1993. године и бројни други злочини над Србима на подручју Братунца и Сребренице очито не занимају људе у правосуђу БиХ који оваквим пресудама руше и најмање зрно повјерења у овој земљи“, истакао је предсједник Чубриловић.

Он је закључио да је ослобађајућа пресуда Орићу потпуни крах правосудног система БиХ који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар