Главно Скупштина РС

Чубриловић: Први март није државни празник већ фалсификат јер БиХ нема закон о празницима

БОШЊАЧКЕ СУДИЈЕ У УСТАВНОМ СУДУ БиХ НАСТОЈЕ ДА ОСТВАРУЈУ РАТНЕ ЦИЉЕВЕ СВОЈЕ СДА
  • „Република Српска не признаје 1. март као државни празник, будући да државни празници морају да се дефинишу у парламентарној процедури доношењем закона о празницима и консензусом сва три конститутивна народа у БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности БиХ фалсификат јер БиХ нема закон о празницима.

„Тај датум не одражава вољу сва три конститутивна народа, будући да је референдум 1. марта 1992. године на којем је прегласана воља српског народа за останак у Југославији био увод у крвави грађански рат“, истакао је Чубриловић.

Он је напоменуо да Република Српска не признаје 1. март као државни празник, будући да државни празници морају да се дефинишу у парламентарној процедури доношењем закона о празницима и консензусом сва три конститутивна народа у БиХ.

„Све док не буде донесен закон о празницима БиХ, 1. март није празник, него и правни и суштински фалсификат“, истакао је предсједник парламента Републике Српске.

Он је навео да је 1. марта убиством српског свата код цркве на Башчаршији послата порука српском народу каква му је судбина у тој независној Босни намијењена, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске, чијих 30 посланика је 2016. године поднијело апелацију Уставном суду БиХ, очекивала да тај суд поступи принципијелно и да у складу да Уставом БиХ 1. март прогласи неважећим празником.

„Уставни суд БиХ је, управо на овом случају, одбијајући 2017. године захтјев Народне скупштине за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности такозване РБиХ као неоснован, показао да је првенствено политички суд“, нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да то не изненађује, ако се зна да у том суду као бошњачке судије сједе два некадашња потпредсједника СДА који потпомогнута гласовима страних судија покушавају на овај начин да остваре ратне циљеве бошњачке политике, истичући да то није у интересу ни БиХ, нити је дугорочно у интересу ниједног њеног народа.

Чубриловић је додао да је такво ђеловање Уставног суда БиХ, на штету помирења, договора и коначне визије будућности земље, основни разлог што је потребно извршити његову реорганизацију, професионализацију и захвалити страним судијама чији су мандати давно истекли.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске закључио је да ће Република Српска, за разлику од оних који славе рат, и даље славити мир, тачније 21. новембар, дан када је окончан рат и потписан Мировни споразум у Дејтону, те да та чињеница довољно говори о политичким ставовима и циљевима Републике Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар