Главно Скупштина РС

Чубриловић: Забрана уласка руском писцу Прилепину говори о апсурду БиХ

„ОН ЈЕ ВИШЕ ОД 20 ПУТА ОВДЈЕ БОРАВИО, ОН ЈЕ ДОБИТНИК АНДРИЋЕВЕ НАГРАДЕ“
  • „Нама је важна подршка и САД и ЕУ, али се показало да је упитно шта би било од Републике Српске да Русија није неколико пута ставила вето“
  • „Добро би било да они који су на власти у Републици Српској буду власт и на нивоу БиХ, јер се сада, када је опозиција у Српској на власти у институцијама БиХ, дешава да пролазе многи различити ставови и неусаглашена рјешења која су мимо интереса Српске“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да забрана уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину говори о апсурду БиХ и незрелости њених институција.

Чубриловић је оцијенио да је апсурд забранити једном књижевнику улазак у земљу, уз образложење да је он потенцијална опасност за један народ.

„Како неко може да угрози некога читајући пјесме?“, упитао је Чубриловић.

Он каже да му је жао што се то дешава поред свог негодовања јавности и током манифестације „Кочићев збор“ у оквиру које је Прилепин, најчитанији и најпревођенији писац у Европи, требало да одржи књижевно вече у Бањалуци.

„Он је више од 20 пута боравио на овом простору. Он је добитник Андрићеве награде. Ово је потпуно неразумно и неодговорно“, рекао је Чубриловић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да нема разумног објашњења за овакву одлуку и додао да култура треба да спаја и даје шансу свима.

„Бесмислено је на култури доказивати неке своје ставове“, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је Српској важна подршка Кине и Русије, додајући да је питање „шта би данас имали од Републике Српске“ да није било вета Русије у Уједињеним нацијама.

Он је указао да Кина и њене компаније имају велико повјерење у Републику Српску, на шта указује и чињеница да су само уз гаранцију Српске пристали уђу у концесионе пројекте.

Чубриловић је додао да је Русија у неколико наврата показала интересовање за Републику Српску и овај простор и да није случајно некадашњем сталном представнику Русије у Уједињеним нацијама Виталију Чуркину дигнут споменик у Источном Сарајеву.

„Свакако да је то заслуга и политике Републике Српске према Русији и руском народу. Ми смо мала земља и не можемо да будемо пресудан фактор у било каквим обрачунима између великих. Нама је важна подршка и САД и ЕУ, али овог пута показало се на дјелу да је упитно шта би било од Републике Српске да Русија није неколико пута ставила вето“, рекао је Чубриловић.

Говорећи о законима које је донијела Народна скупштина, Чубриловић је оцијенио да је ријеч о добрим законима, углавном усаглашеним са европском праксом и уставима Републике Српске и БиХ, али да приликом њиховог провођења можда фали мало више дисциплине.

„Знамо да треба да се у неким областима скрене пажња, када је ријеч о елиминисању сиве економије, питању криминала или корупције. То не може ни Влада као институција, ако појединац унутар одређене институције која се бави тиме не уради свој посао онако како се од њега очекује“, рекао је Чубриловић.

Он је поновио да је парламент Српске, према оцјенама других, најуспјешнији у БиХ, те да се нада да ће сљедећи и сваки други сазив радити још боље.

Чубриловић је рекао да је Народна скупштина Републике Српске подржала Владу у свим законским рјешењима и била јој „вјетар у леђа“.

Он је истакао да је Влада Српске показала своју ефикасност тиме што већ неколико година постоји потпуна редовност у свим исплатама. „Иако те исплате нису довољне, треба радити на томе да се повећају, али треба и поштовати ту редовност“, каже Чубриловић.

Чубриловић, који је и замјеник предсједника Демократског народног савеза, увјерен је да ће коалиција СНСД, ДНС, СП сигурно побиједити на предстојећим изборима на нивоу Републике Српске и БиХ, а да ће појединачно њени кандидати имати боље резултате од осталих.

Он сматра да није било потребе за формирањем јединствене кандидатске листе за Парламентарну скупштину БиХ владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП и да је довољно то што подржавају заједничке кандидате.

Чубриловић је навео да унутар ДНС-а и коалиције није било ријечи о томе које ће појединачне функције припасти ДНС-у послије избора, додајући да прво треба направити добар резултат, а онда видјети ко може да задовољи одређену позицију, без обзира о којој политичкој опцији је ријеч.

Он сматра да би било добро да они који су на власти у Републици Српској буду власт и на нивоу БиХ, јер се сада, када је опозиција у Српској на власти у институцијама БиХ, дешава да пролазе многи различити ставови и неусаглашена рјешења која су мимо интереса Српске.

Говорећи о мигрантској кризи, Чубриловић је рекао да проблем миграната треба да рјешавају све институције онолико колико је то у њиховој надлежности и додао да одговорност прије свега лежи на властима на нивоу БиХ.

Он је рекао да федерална полиција не може да уђе на територију Републике Српске и рјешава мигрантску кризу без сагласности полицијских структура Српске, које су неприкосновене на својој територији.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар