Главно Предсједник РС

Цвијановић: Џаферовић призива погубни интервенционизам странаца

​„НЕ МИСЛИ ВАЉДА ДА ЋЕ ЉУДИ ПОВЈЕРОВАТИ ДА ЈЕ ЗА ЊИХ ДОБРО ДА ТРПЕ САМОВОЉУ ПОЛИТИЧКОГ САРАЈЕВА“
  • Ваљда би било паметније да је од БиХ правио мјесто у којем би сви њени народи радо живјели, а не мјесто које би кад год они заплачу, бранили и чували странци
  • Ми хоћемо да се поштују Устав и закони, наравно, а у Уставу јасно пише шта је чија надлежност. Џаферовић би требало да зна шта пише у Уставу и шта све на нивоу БиХ постоји, а што уопште не пише у Уставу. Па, каква је то онда правна држава и да ли је нормална?“
  • „Да ствар буде и гора, Џаферовић нам објашњава да је то добро за исте те грађане. Е, па, није нам добро и имамо право да се од узурпатора заштитимо

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је концепт који заступа бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић погубан за БиХ коју он наводно брани, призивајући интервенционизам странаца.

„Ваљда би било паметније да је од БиХ правио мјесто у којем би сви њени народи радо живјели, а не мјесто које би кад год они заплачу, бранили и чували странци“, истакла је Цвијановићева, коментаришући изјаву Џаферовића који је рекао да је узрок свих данашњих проблема унилатерално настојање представника из Републике Српске да се спријечи пут земље у НАТО, односно да се не достави АНП у оквиру одобреног МАП-а.

Она је нагласила да Џаферовић, десет мјесеци након избора, блокира формирање власти на нивоу БиХ, настојећи да обезвриједи вољу бирача у Републици Српској.

„Није ваљда да нам Џаферовић поручује да је добро за Републику Српску и њене грађане да трпе самовољу политичког Сарајева и узурпацију својих политичких права или да је добро да трпе финансијску штету од расподјеле индиректних прихода или блокирања различитих пројеката“, пита предсједница Српске.

Она наглашава да је обавеза институција Српске да заштите грађане и Републику од малтретирања из Сарајева из којег се упорно и финансијски и политички настоји нанијети штета Републици Српској.

Ми хоћемо да се поштују Устав и закони, наравно, а у Уставу јасно пише шта је чија надлежност. Џаферовић би требало да зна шта пише у Уставу и шта све на нивоу БиХ постоји, а што уопште не пише у Уставу. Па, каква је то онда правна држава и да ли је нормална?“, пита Цвијановићева.

Предсједница Српске наглашава да малтретирање у вези са формирањем власти на нивоу БиХ предуго траје, те да сваком стрпљењу дође крај.

Шта ће грађанима држава у којој се формирање власти условљава измишљеним темама, а не бави се развојем? Или у којој се прича о суживоту, а не поштују се различитости или различити ставови, наводи Цвијановићева.

Она сматра да је на сцени апсолутна узурпација права грађана у Српској и спречавање да се кроз имплементацију изборних резултата проведе њихова изборна воља.

И још нам, да ствар буде и гора, Џаферовић објашњава да је то добро за исте те грађане. Е, па, није нам добро и имамо право да се од узурпатора заштитимо“, поручила је предсједница Републике Српске.

(РТРС)

Ово исцрпљује БиХ која је већ исцрпљена политичким играма и мешетарењима странаца

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је данашње отказивања ванредне сједнице Предсједништва БиХ само још један показатељ да је настављена игра која траје већ предуго у БиХ, с обзиром на чињеницу да су избори одржани у октобру прошле године и да се давно могло ући у формирање власти, односно структурисање новог Савјета министара, али да се то намјерно није урадило.

На молбу Срне да прокоментарише отказивање ванредне сједнице Предсједништва БиХ на којој је једина тачка требало да буде именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, Цвијановићева је рекла да је очигледно да је то једна игра која траје у континуитету са јасном намјером да се избјегне воља бирача Републике Српске која је била јасно изражена на протеклим изборима када је јасно речено кога народ жели да види да га представља у Сарајеву и у Републици Српској.

Али, ово што смо имали прилику да видимо из политичког Сарајева је игра у којој, нажалост, имамо и придодатих одређених менторисања која долазе са разних страна, као и одређене комбинаторике коју они покушавају да направе на неки начин управо да би се избјегла воља бирача“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је то поражавајуће за цијелу БиХ, те да су то ствари о којима треба расправљати у институцијама Републике Српске, а најпозванија институција у којој треба да се расправља о свему ономе што је важно и што је интерес грађана и друштва у цјелини је свакако Народна скупштина.

Свакако да очекујем да ћемо у Народној скупштини имати расправе о разним темама, укључујући и формирање, односно неформирање власти на нивоу БиХ и сматрам да је то неопходно“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не види никакву добит или добробит која би из овога могла проистећи за било кога у БиХ, јер је то само контрапродуктивно и додатно исцрпљује земљу која је већ сама од себе исцрпљена разним политичким играма, мешетарењима странаца, као и разним неуспјелим покушајима да се дође до неког договора.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар