Главно Предсједник РС

Цвијановић: Мигрантска криза показује да у БиХ влада општи неред

ПОНОВИЛА: СРПСКА НЕМА УСЛОВЕ ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ МИГРАНАТА - МОЖЕ ИМ ДАТИ ОБРОК И ВОДУ
  • „Република Српска не може да брине о њиховом здравственом стању, а са аспекта безбједности не може да прати њихова кретања. Ако из ЕУ поручују да морамо бити солидарни, ми кажемо да хоћемо, али не можемо збрињавати мигранте“
  • „Став Српске према смјештању миграната у Меденом Пољу код Босанског Петровца остаје непромијењен – то  је неприхватљиво и нема подршку институција РС“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да однос према мигрантској кризи указује на општи неред у БиХ и непостојање координације и свијести институција на нивоу БиХ за рјешавање проблема миграната.

Цвијановићева је истакла да став Српске о смјештању миграната у Меденом Пољу код Босанског Петровца остаје непромијењен – да је то неприхватљиво и да нема подршку републичких институција.

Она је поручила да Република Српска нема услове за збрињавање миграната, те да им једино може пружити хуманитарну помоћ кроз обезбјеђивање оброка и воде док пролазе кроз њену територију.

„Република Српска не може да брине о њиховом здравственом стању, а са аспекта безбједности не може да прати њихова кретања. Ако из ЕУ поручују да морамо бити солидарни, ми кажемо да хоћемо, али не можемо збрињавати мигранте“, навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске сматра да би ЕУ требало да отвори границе, јер мигранти нису дошли с намјером да остају у БиХ.

Цвијановићева разумије потешкоће са којима се сусрећу грађани и институције у Бихаћу, наводећи да они сами не могу да ријеше проблем мигрантске кризе.

„Ситуација у владајућој коалицији одлична“

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је данас да је ситуација у владајућој коалицији у Републици Српској одлична, те да сви именовани на различите позиције раде свој посао као дио коалиционог тима.

Цвијановићева је истакла да су на посљедњем састанку СНСД-а са руководством ДНС-а отклоњени одређени неспоразуми.

„Остало је да се дефинише још неколико ствари о којима су говорили лидери двије партије“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је оцијенила да они који нису били на састанку пишу разне приче и спекулације о односима СНСД-а и ДНС-а.

„Атмосфера на састанку је била добра, рекли смо и ствари које замјерамо једни другима. Али ниједна од њих није утицала на коалицију, нити је под знаком питања било да ли ћемо наставити сарадњу. Наставићемо, као што радимо већ 20 година у разним тешким временима, а када смо заједно доносили важне одлуке“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је и прије састанка СНСД-а и ДНС-а била убијеђена да ће коалиција наставити да функционише.

(РТРС/Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар