Главно Предсједник РС

Цвијановић: Нека ЕУ штити своје границе тако да мигранти не стижу у Србију и Српску

ПОРУЧИЛА БРИСЕЛУ: НЕ ШТИТИТЕ САМО СВОЈУ ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ БиХ И ХРВАТСКЕ
  • Имам пуно повјерење у нашу полицију и Министарство унутрашњих послова (МУП), јер знају шта раде у ситуацији која се односи на мигранте

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Бањалуци да Република Српска не може примати мигранте јер нема услове за њихов смјештај, те указала да, када је ријеч о том питању, постоје безбједносни, здравствени, друштвени и социјални проблеми.

„Имам пуно повјерење у нашу полицију и Министарство унутрашњих послова (МУП), јер знају шта раде у ситуацији која се односи на мигранте. Наравно, олакшана је ствар тиме што су Република Српска и њене институције јасно заузеле чврст став о мигрантима и то на вријеме прије неколико година“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је подсјетила да је, када је била предсједник Владе Српске, дефинисано да Република Српска не може примати мигранте и да се мора борити против ове појаве правним и дозвољеним средствима, као и да покуша утицати на органе БиХ да раде свој посао и рјешавају питања реадмисије и јачања Граничне службе БиХ.

„Ту се наша полиција ставила на располагање знајући колико је важно да граница буде заштићена. Разумијемо да имамо проблем и зато очекујемо од ЕУ да штити своје границе, не само на преласку у Хрватску, него да мигранти не уђу у Србију и Српску. Очекујемо и да институције БиХ раде свој посао на повратку миграната у њихове земље“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановић је изјавила и да се закони морају израђивати на начин да буду у функцији друштва, а не политикантства.

„Бојим се да је много закона послато у скупштинску процедуру из политикантских разлога, настојећи да се тиме прави политичка прича, а не да се дође до доброг рјешења којим ће се гарантовати бољи живот“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци одговарајући на питање да ли владајућа већина у Српској одуговлачи са усвајањем закона о испитивању поријекла имовине.

Она је истакла да закони не смију служити у сврху промоције неке политичке опције или да би се дошло до политичког циља.

Лукач: МУП Српске има довољно полицајаца за контролу кретања миграната

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да припадници МУП Српске контролишу кретање миграната и да се свакодневно налазе на међуентитетској линији.

„Нећемо дозволити да мигранти на било који начин угрозе грађане или да почине кривична дјела и прекршаје који могу довести у питање безбједност“, рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да МУП Српске има довољно полицајаца ангажованих на контроли кретања миграната.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар