Главно Предсједник РС

Цвијановић: Разумијем проблеме Бихаћа, али Српска не може да рјешава проблем миграната у БиХ

„НАША ВЛАДА ЈЕ И ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА УПОЗОРИЛА ДА РС НЕМА УСЛОВЕ ЗА СМЈЕШТАЈ МИГРАНАТА“
  • „Била сам на разним састанцима на којима су све европске земље апеловале да Република Српска покаже солидарност о питању смјештаја миграната, али сам одговорила да ће то учинити када је они  покажу и отворе своје границе

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да РС не може да рјешава проблем миграната у БиХ и да нема услове за њихов смјештај.

– На Савјету министара је да ријеши проблем миграната. Ништа до сада нису урадили и све умијеће прављења одређеног аранжмана било је у томе како да распореде полицију Федерације БиХ на територију Републике Српске, а познато је да по уставу на то немају право – истакла је Цвијановић.

Она је поручила да не могу да размишљају да полицију кантона нити полицију ФБиХ размјесте на простор Републике Српске нити обрнуто.

Подсјетила је да је Влада Републике Српске прије више од годину дана донијела јасне закључке да Република Српска не може смјештати мигранте, јер за то нема услове.

Цвијановићева је напоменула и да је учествовала на разним састанцима на којима су све европске земље апеловале да Република Српска покаже солидарност о питању смјештаја миграната, али да им је одговорила да ће то учинити када је они  покажу и отворе своје границе.

– Мислим да ће их тада бити мало, јер су сви наумили да иду у ЕУ – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након сједнице Сената Републике Српске.

Она је нагласила да је за сваку осуду осмишљавање стратегије наводног рјешавања проблема миграната смјештањем у српска повратничка села или на просторе који се налазе у Федерацији БиХ.

– Не знам како ћемо се кретати о питању миграната. Морате да питате људе који сједе у Савјету министара, који су више пута задуживани од Предсједништва БиХ да изађу са јасним и прецизним планом мјера које ће бити засноване на укључивању свих различитих нивоа власти из своје надлежности да се покуша рјешити или санирати проблем миграната – напоменула је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је проблем са мигрантима дуг четири до пет година и да је то запуштено питање у оквиру којег се покушавају наћи одређена ад хок рјешења, а да се није видио никакав систематични приступ и у крајњем случају било какав одговоран приступ том питању.

Цвијановићева је рекла да жали и разумије са којим се теретом носе кантоналне и општинске власти Бихаћа.

– С друге стране, Република Српска није та која би могла да рјеши тај проблем с обзиром на то да је од почетка било неопходно да се изради адекватан план – каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, тај план би подразумијевао шта треба да раде институције, а прије свега требало би да се води рачуна о томе на који начин може и треба да се ојача граница БиХ.

– У вријеме када сам говорила да се умјесто запошљавања по министарствима на нивоу БиХ, измишљеним агенцијама, требало наћи начина да се људи запосле да би тај посао радили адекватно нико за то није марио. Услиједило је страначко запошљавање у име изборних обећања и овај проблем са мигрантима се вуче све ове године као тракавица – додала је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар