Glavno Predsjednik RS

Cvijanović: Srpska ima ekonomsku i finansijsku osnovu za dalji rast plata

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA IZRADU PRIJEDLOGA ZA POVEĆANJE PLATA
  • „Nikada nismo povećavali plate i penzije da bismo ugrozili stabilnost. To nećemo uraditi ni ovaj put, a mogućnosti su takve da možemo da razmišljamo o povećanju plata“
  • Povodom formiranja malog Šengena na prostoru Balkana: Dobro sve što je zdrava integracija koja će poslužiti u ekonomiji, poslovanju, trogovni i ostalim oblastima, među kojima je bezbjednost. Jesam za to da ovaj prostor bude integrisan, ali tako da sve bude interesna veza i zdrava integracija. Potrebno je i bolje političko razumijevanje, ali nisam optimista da će se nešto tako desiti“

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je formirana radna grupa za izradu prijedloga za povećanje plata u kojoj su bivši i sadašnji premijeri i ministri finansija Srpske.

„To je uži krug ljudi koji se i ranije bavio pitanjima koja se odnose na plate, penzije i socijalna davanja. Uskoro ćemo predstaviti prijedlog, a već imamo obrise i postoje dvije varijante kojima smo se bavili. Mislim da ćemo u narednih par dana sve da predočimo i stranačkim organima /SNSD/ da bi to moglo da bude naša usvojena politika“, rekla je Cvijanovićeva novinarima, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je istakla da su u Srpskoj već povećavane plate i da postoji ekonomska i finansijska osnova za dalji rast.

„Prošle godine smo donosili određene propise da bi bilo obezbijeđeno povećanje plata u privatnom i javnom sektoru. Opredijeljeni smo da bude povećana minimalna plata, a samim tim i prosječna. Realizovali smo ciljeve za ovu godinu, a odnosili su se na povećanje plata prosvjetnim radicima od osam odsto, kao i za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od 10 odsto. Realizovali smo i obećanje dato zdravstevim radnicima i sada idemo dalje“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je politika Srpske stalno povećavanje plata.

„Nikada nismo povećavali plate i penzije da bismo ugrozili stabilnost. To nećemo uraditi ni ovaj put, a mogućnosti su takve da možemo da razmišljamo o povećanju plata“, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o prijedlogu za formiranje malog Šengena na prostoru Balkana, Cvijanovićeva je ocijenila da je dobro sve što je zdrava integracija koja će poslužiti u ekonomiji, poslovanju, trogovni i ostalim oblastima, među kojima je bezbjednost.

„Jesam za to da bude integrisan ovaj prostor, ali tako da sve bude interesna veza i zdrava integracija. Potrebno je i bolje političko razumijevanje, ali nisam optimista da će se nešto tako desiti“, rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar