Главно Предсједник РС

Цвијановић: Супротно закону, не добијам никакве безбједносне податке на нивоима БиХ

„ВЛАДА СРПСКЕ ФУНКЦИОНИШЕ ДОБРО, УСЛИЈЕДИЋЕ НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА“
  • „Српска функционише, а  у БиХ на дневном реду није ништа, осим празне приче да треба да прихватимо нешто да би формирали Савјет министара. То је уцјена
  • МУП Српске носи обиљежје државности и то је  једина униформисана сила Републике Српске. Осим што брине за безбједност, полиција има и јаку копчу са идентитетом и због тога је на удару
  • Постојале су многе иницијативе да МУП Српске буде размонтиран и стављен у потчињен положај неког главнокомандујућег или неког министра који би сједио у Сарајеву. То су пропале иницијативе, али нису пропала настојања да се стално проблематизује МУП Српске

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Српска стабилна, сигурна, функционална и способна да одговори на изазове и проблеме, док је на нивоу БиХ опште мртвило, што се види на примјеру Савјета министара у техничком мандату.

Цвијановићева је нагласила да је у Српској након избора показана способност, капацитет и воља за формирање власти, те конституисана нова Влада, која је без дана паузе наставила да функционише преузимањем дужности од претходног сазива.

Она је истакла да је потенцијал ове Владе комбинација искуства и зрелости са ентузијазмом и енергијом млађих људи, којих је много у новом сазиву.

„Остављено јој је добро насљеђе, а и они су наставили са добрим радом. У претходном периоду смо направили добру основу, повећавали плате и пензије, доносили законска рјешења која су раније била незамислива. Актуелна Влада је направила договор са пензионерима да се иде са додатним повећањем пензија, а направили су аранжмане и са осталим друштвеним групацијама и нико није остављен по страни. Има добар однос са пословном заједницом и солидну комуникацију са синдикатом“, рекла је Цвијановићева за телевизију „К3″.

Она је нагласила да се не може ни претпоставити када ће власт бити формирана на нивоу БиХ јер не постоји конкретан проблем који је до тога довео.

„То не можемо објаснити ни на један други начин него да је ријеч о политичкој игри, мрцварењу и уцјењивању. У оваквим стварима не можете имати никакву предвидивост и сматрам да смо сви постали заробљеници политике из политичког Сарајева“, навела је Цвијановићева.

Она је напоменула да то показује и узурпаторски приступ, односно намјера да буде узурпирано вријеме и мандат неког ко је добио подршку грађана на изборима.

„И институције ЕУ су врло јасно рекле да је нужно спровести изборни резултат и формирати власт да би БиХ добила кредибилитет, јер европски пут подразумијева активизам свих нивоа власти“, истакла је Цвијановићева.

Коментаришући инсистирање политичког Сарајева на чланству у НАТО-у, Цвијановићева је рекла да је то непотребно наметнуто као тема, да би се имало оправдање зашто није формирана власт.

„Овде је логика сљедећа – имате јасне побједнике међу партијама у сва три народа, можете испоштовати све што је предвиђено, онда формирате власт и бавите се темама које су у надлежности Савјета министара и показујете активан однос према ЕУ“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је ово изборна година у ЕУ када ће бити формиране европске институције и оцијенила да то треба искористити.

„Они хоће резултат и ми хоћемо резултат. То је политички прагматизам. Али сада у БиХ на дневном реду није ништа, осим празне приче да треба да прихватимо нешто да би формирали Савјет министара. То је уцјена“, рекла је Цвијановићева.

Односи Српске и Русије јасни и чврсти

Цвијановићева је изјавила да Српску са Русијом вежу чврсти политички и економски односи уз висок ниво разумијевања, те да су са њом ствари јасне јер чврсто стоји на позицијама Дејтонског споразума.

„Посљедњих година настоји се проблематизовати та веза, ми смо на то већ навикли. Наше опредјељење је да са свима радимо и сарађујемо. Са Русијом су ствари јасне, она чврсто стоји на позицијама Дејтонског споразума и утолико је и комуникација лакша“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је доказ добрих односа и то што она и српски члан Предсједништва БиХ Милорада Додика присуствују Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

„Српска је заинтересована за сарадњу са свима у политичком, економском и културном смислу и да градимо разумијевање“, рекла је Цвијановићева за телевизију „К3“.

Говорећи о дијаспори, Цвијановићева је оцијенила да је српски народ у иностранству ресурс Републике Српске и да са њим треба продубити сарадњу на политичком и економском плану.

„За Српску је важно да њени грађани, гдје год да живе, учествују у политичким процесима. У дијаспори препознајем позитиван однос према очувању Републике Српске, они желе да дају допринос нашим институционалним напорима и ја то цијеним“, истакла је Цвијановићева.

Она каже да са задовољством одржава контакте са дијаспором и да су институције Српске много научиле из сугестија и притужби Срба који живе у свијету.

Грађани треба да вјерују МУП-у

Цвијановићева је рекла да грађани треба да вјерују Министарству унутрашњих послова (МУП) Српске који брине о њиховој безбједности и ради свој посао за разлику од безбједносних агенција на нивоу БиХ које гурају проблеме под тепих, нису свима на располагању, па чак воде и међусобне обавјештајне ратове.

„Увијек смо били опредијељени да МУП Републике Српске сарађује са другим безбједносним агенцијама у БиХ, региону, Европи и глобално. МУП Српске је показао да може да буде поуздан партнер у међународним акцијама на сузбијању организованог криминала, тероризма, сајбер криминала или било којих других видова криминала“, каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, проблем је што у БиХ постоји политички амбијент који, умјесто да буде подстицајан за сарадњу, доприноси сасвим другачијој ситуацији.

„Ја никада не добијам никакве безбједносне податке, иако бих требала по закону, јер се рад безбједносних агенција на нивоу БиХ плаћа и новцем пореских обавезника у Српској“, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да заједничке агенције морају да буду на располагању свима, али да то, нажалост, није случај.

Цвијановићева сматра да би промјеном власти на нивоу БиХ требало да буде креирана другачије пракса у погледу достављања безбједносних информација Српској и сарадње безбједносних институција.

„Морамо имати амбијент и праксу да сарађују на нормалан начин, а не да гледате преко политичког нишана неку другу агенцију која спроводи закон и треба да допринесе бољој безбједности грађана“, каже Цвијановићева.

Говорећи о критикама на формирање резервног састава полиције, Цвијановићева је истакла да МУП Српске носи обиљежје државности и да је то једина униформисана сила Републике Српске.

„Осим што брине за безбједност, полиција има и јаку копчу са идентитетом и због тога је на удару. Постојале су многе иницијативе да МУП Српске буде размонтиран и стављен у потчињен положај неког главнокомандујућег или неког министра који би сједио у Сарајеву. То су пропале иницијативе, али нису пропала настојања да се стално проблематизује МУП Српске“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила на приче о паравојним формацијама и набавци дугих цијеви у Српској, а да нико никада није причао када се врши набавка дугих цвијеви за кантоналну и федералну полицију, као и за Агенцију за истраге и заштиту.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар