Главно Предсједник РС

Цвијановић: У Црној Гори учињена велика неправда Српској православној цркви

„МОРАМО ПРИЗНАВАТИ УЛОГУ ЦРКВЕ СА СВИМ ЊЕНИМ ПОТРЕБАМА И ВРИЈЕДНОСТИМА“
  • Поводом „Закона о слободо вјерисповијести“, предсједник РС рекла: „То је жалосно и драстично рјешење, а вјерујем да свакога ражалости и ово што се сада дешава на улицама Црне Горе, односно начин на који људи, а посебно црквени великодостојници морају да реагују

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је усвајањем Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе учињена велика неправда Српској православној цркви (СПЦ).

„То је жалосно и драстично рјешење, а вјерујем да свакога ражалости и ово што се сада дешава на улицама Црне Горе, односно начин на који људи, а посебно црквени великодостојници морају да реагују“, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је оцијенила да оно што остаје непознаница јесте – коме је уопште требало овако нешто, и то је питање које сви постављају.

„Ми морамо признавати улогу Цркве са свим њеним потребама и вриједностима. Црква и држава су раздвојени, али обе брину о сваком човјеку, породици, духовном стању нације… И црква и држава раде исти посао, свако на свој начин на добробит народа“, истакла је предсједник Републике.

Према њеним ријечима, у Црној Гори десио се очигледно велики проблем у комуникацији и на крају је дошло до једног овако драстичног рјешења.

„Апсолутно се не слажем с тим и сматрам, ако треба статусно нешто да се преиспита, да су разговори, преговори и договори кључ рјешења“, закључила је предсједник Републике Српске.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар